latinica  ћирилица
17/02/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

Сирија: Турска војска на прагу освајања Ел Баба

Упориште Исламске државе у близини границе са Турском, сиријски град Ел Баб, могле би ускоро да освоје турске снаге. Отпор џихадиста углавном је сломљен, саопштава турска војска.
Сирија - Фото: илустрација
СиријаФото: илустрација

Турска војска је саопштила да је близу освајања града Ел Баба, који тренутно контролише Исламска држава, чиме би појачала свој утицај у Сирији, преноси Ројтерс.

Ел Баб је упориште Исламске државе неких 30 километара од границе са Турском и био је кључна мета офанзиве коју је Турска покренула у августу прошле године, са циљем протјеривања екстремиста даље од границе.

Турска верује да је низ напада које је извела Исламска држава, укључујући масовну пуцњаву у истанбулском клубу за дочек Нове године, планиран у Ел Бабу и Раки, још једном екстремистичком упоришту у Сирији.

"Операција да се преузме контрола над Ел Бабом ближи се крају, а отпор ИД углавном је сломљен", саопштава турска војска уочи посете директора штаба шефова САД, Џозефа Данфорда.

Турска је дио НАТО-а, али односи са САД затегнути су због америчке подршке курдским "Јединицама за заштиту народа" у борби против ИД.

Турска сматра те јединице непријатељском силом и огранком Радничке партије Курдистана, која већ три деценије води оружану побуну против Турске.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би сљедећа мета турске војске требало да буде град Рака, дефакто главни град Исламске државе, која је дијелом протјерана из свог упоришта Мосула у Ираку.

"Сиријске демократске снаге", алијанса предвођена "Јединицама за заштиту народа", усред су вишефазне операције опкољавања Раке, уз подршку ваздушних удара и специјалних јединица коалиције предвођене САД.

Турска жели да се та операција настави са арапским снагама из тог региона Сирије, без учешћа "Јединица за заштиту народа".

Извор: Срна