latinica  ћирилица
17/02/2017 |  11:50 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Aкција "Уплатница 1": Наплатио осигурање, новац задржао за себе

Полицијски службеници Сектора крминалистичке полиције у сарадњи са службеницима Одјељења за правне и кадровске послове, Центар јавне безбједности Бања Лука, настављајући рад по акцији кодног назива „Уплатница 1“ у временски периоду од 01.10.2013.-01.10.2015. године, извршили су провјеру 452 захтјева за продужење регистрације возила у Бањој Луци гдје је утврђено да у 213 захтјева нема евидентираних уплата.
ПУ Бањалука - Фото: РТРС
ПУ БањалукаФото: РТРС

У даљем раду по наведеним захтјевима саслушана су 74 свједока и одузета је одређена документација и Окружном јавном тужилаштву Бања Лука, достављен је извјештај против З.П.(1990) из Бања Луке због постојања основа сумње да је извршио кривична дјела „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења“, „Фалсификовање исправе“ и „ Навођење на овјеравање неистинитог садржаја“.

Лице се сумњичи да је у Бањој Луци, запослен као савјетник за осигурање у предузећу из Бања Луке, искористио повјерена овлашћења да путем продаје полисе осигурања, клијентима заврши комплетан поступак регистрације возила, за шта је од њих узимао новац, потребан за уплату свих јавних прихода, али га није искористио у наведене сврхе, већ је новац задржао за себе.

Осумњичени није вршио уплату јавних прихода, већ је уплатнице овјеравао фалсификованим печатима након чега је комплетну потребну документацију за регистрацију возила предавао опуномоћеном раднику агенције за посредовање, који је даље вршио регистрацију у Центру јавне безбједности Бања Лука.

Осумњичени је приликом извршења поменутих кривичних дјела стекао противправну имовинску корист у укупном износу од око 64,385 КМ, причинивши за исти износ штету Буџету Републике Српске и Буџету БиХ.

Полицијски службеници Центра јавне безбједности Бања Лука, настављају рад по наведеном предмету, о чему ће се надлежном тужилаштву доставити допуна извјештаја за још 198 захтјева за које је утврђено да нема уплата и у наредном периоду биће достављен извјештај против поменутог лица, а за још 312 захтјева за продужење регистрације чека се одговор Пореске управе РС.