latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:45 | Аутор: РТРС

Зуроф: Јевреји против проглашавања Степинца за свеца

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је да ће Јевреји протестовати ако Ватикан прогласи за свеца католичког кардинала Алојзија Степинца.
Ефраим Зуроф (фото:©Tanjug/ Зоран Жестић) -
Ефраим Зуроф (фото:©Tanjug/ Зоран Жестић)

"Увјерен сам да ће Јевреји широм свијета бурно реаговати и протестовати уколико Ватикан донесе срамну одлуку и прогласи Степинца за свеца. Степинац не заслужује да буде свештеник, а камоли светац", истакао је Зуроф.

Он је за лист "Данас" рекао да не разумије ставове хрватског свештенства које Степинца већ сматра светим.

"Ако хрватско свештенство и већина народа подржавају масовна убиства, онда са њима нешто озбиљно није у реду", нагласио је Зуроф и додао да је у Хрватској примјетан пораст проусташки оријентисаних снага.

Зуроф је навео да нема информацију да је одлука о канонизацији Степинца већ донесена, те изразио наду да она није тачна.

"Уколико Степинац буде проглашен за свеца, људи ће мислити да је потпуно у реду подржавати фашизам, масовна убиства и да то није препрека да неко буде проглашен светим. То би била ужасна ствар", истакао је Зуроф.

Он је додао да се искрено нада да ће Ватикан одлучити да неко, ко је био свештеник Анте Павелића, не може да буде канонизован.

Извор: Срна