latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:07 ⇒ 08:09 | Аутор: РТРС

Лидер Хезболаха запријетио нападом на израелски нуклеарни реактор

Лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах упозорио је Израел да би његова екстремистичка организација могла да нападне товарне бродове који плове у Хаифу, као и резервоар амонијака у луци, али је такође запријетио нападом на израелски нуклеарни реактор Димона.
Хезболах - Фото: AP
ХезболахФото: AP

У изјави за телевизију Хезболаха Ал-Манар, он је сугерисао да Израел размонтира тај реактор или да се суочи с нападом у случају оружаног сукоба с том организацијом, пренели су израелски медији.

Рекао је и да Хезболах има скривено оружје које нису примијетиле израелске обавјештајне службе и да би могао да изненади Израел у случају рата.

- Позивам Израел не само да евакуише резервоар амонијака из Хаифе, већ да такође размонтира нуклеарни реактор Димона. Израелско нуклеарно оружје представља пријетњу читавом региону-ми ћемо га претворити у пријетњу Израелу - рекао је Насралах.

Лидер Хезболаха је означио јучерашњи састанак израелског премијера Бењамина Нетанјахуа и предсједника САД Доналда Трампа у Бијелој кући "полузваничном објавом смрти мировног процеса", упозоривши да се његова организација не плаши промјене политике САД у региону.

Израел је у одговору упозорио Хезболах да не напада јеврејску државу, пренијела је агенција АП, уз напомену да је та организација данас први пут запријетила да ће циљати израелски нуклеарни реактор.

Израелска војска ратовала је против Хезболаха више од мјесец дана у лето 2006. године. Рат је избио након што су припадници Хезболаха прешли у Израел и отели двојицу израелских војника.

У том рату убијено је око 1.200 људи у Либану и 160 Израелаца. Прекиду ватре посредовале су УН.

- Ако се Насралах усуди да пуца у унутрашњост Израела и његову националну инфраструктуру цијели Либан ће бити погођен - рекао је израелски министар за обавјештајне послове Јисрал Кац.

Граница између двије земље је мирна од поменутог рата, али има спорадичних инцидената.

Извор: Бета