latinica  ћирилица
16/02/2017 |  21:32 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Рунасти мамут на прагу "васкрсења"

Научник који предводи битку за враћање мамута на Земљу открива да је тим Харварда на само двије године од стварања хибридног ембриона, у којем ће особине мамута бити "убачене" у јединку азијског слона.
Рунасти мамут (Фото: a-z-animals.com) -
Рунасти мамут (Фото: a-z-animals.com)

Рунасти мамут нестао је са Земље прије 4.000 година, али научници кажу да су на прагу "васкрсења" древне животиње, додуше у нешто измијењеном облику, захваљујући амбициозној примјени генетског инжењеринга.

Говорећи на годишњем окупљању Америчке асоцијације за напредак науке у Бостону, професор Џорџ Черч открио је да се тим Универзитета Харвард примакао на двије године од стварања хибридног ембриона.

- Наш циљ је да направимо хибридни ембрион слона и мамута. У ствари, то би био више слон са особинама мамута. Још нисмо стигли до краја пута, али би то могло да се деси за неколико година - објаснио је професор Черч.

То биће, које научници некада називају мамофантом (комбинација енглеских ријечи мамут и слон), било би дијелом слон, али са малим ушима, поткожним наслагама масти, дугим крзном, као и крвљу која подноси ниске температуре.

Гени мамута који носе ове особине убацују се у ДНК слона моћном методом преправљања гена под називом CRISPR.

Тим је стигао до стадијума манипулације ћелијама, а сада се крупним корацима крећу ка стварању ембриона. Међутим, научници наглашавају да имају још доста посла и провјера "лабораторијске ембриогенезе" и да може да прође још доста година прије него што дођу до озбиљног покушаја креирања живог бића.

Извор: РТС