latinica  ћирилица
16/02/2017 |  20:34 | Аутор: РТРС

НАТО о захтјеву Албаније и Хрватске: Кфор ће дјеловати по мандату УН

"НАТО је предан очувању безбједности и стабилности на Косову и Кфор ће то спроводити у складу с мандатом УН", рекли су извори у сједишту НАТО који су потврдили да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг примио писмо министара одбране Албаније и Хрватске који траже преиспитивање оперативног плана мисије Кфора на Косову.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Званичници Атлантског савеза су агенцији БЕТА пренијели да је Столтенберг добио писмо од министарке одбране Албаније, Мими Кодели, и хрватског министра Дамира Крстичевиц́а, у којем они "осуђују националистичку реторику српских званичника".

И, како је то пренијела штампа у Приштини, тврде да то има за "циљ подривање суверенитета Косова и дестабилизује безбједносну ситуацију у региону Западног Балкана".

У писму су албанска министарка и хрватски министар позвали Столтенберга да преиспита оперативни план мировне мисије на Косову и да подржи трансформацију Косовских безбједносних снага у Оружане снаге Косова.

Извори НАТО су пренијели да је "НАТО и даље предан задатку безбједности и стабилности на Косову" и подвукли да ће "Кфор наставити своју мисију очувања безбједног окружења и јамчити за слободу кретања, и то онолико дуго колико буде потребно, у сагласности са својим мандатом добијеним од Уједињених нација".

Генерални секретар НАТО Столтенберг раније је рекао да "НАТО подржава развитак Косовских безбједносних снага у оквиру постојећег мандата" и да је то "јасно рекао у Приштини".

Извор: БЕТА