latinica  ћирилица
16/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Дубички "Аутопревоз" тражи стратешког купца (ВИДЕО)

Рјешење за раднике дубичког "Аутопревоза" траже нови стечајни управник и општина. Сачињена је стратегија развоја, како би се уновчила имовина, измириле обавезе и пронашао купац. На мјесту дубичке аутобуске станице требало би да подигне тржни центар и задржи дјелатност.
Аутопревоз Козарска Дубица - Фото: РТРС
Аутопревоз Козарска ДубицаФото: РТРС

Двије године стечаја су иза дубичког "Аутопревоза", који је прије рата било једно од водећих превозничких предузећа. Имовина је дотрајала, посао опадао, а обавезе према повјериоцима достигле око милион и по КМ. Радницима се дугује девет плата.

У најбољим временима дубички "Аутопревоз" је запошљавао седамдесетак радника. На добра стара времена данас подсјећају једино девастирани аутобуси и тренутно седам запослених радника. Аутобуска станица ради без обзира на стечај. Дневно се прода свега педесетак карата.

- Имамо 17 линија у току дана, али не возе све. Углавном возимо за Бањалуку, Приједор, те ђачке линије, а од иностраних линија имамо Њемачку - сриједом, четвртаком и недјељом - каже Душан Тубић, радник овог предузеће.

Бојан Пралица каже да предузеће кроз пприлив средстава од техничких прегледа и пружања станичних услуга успијева исплаћивати плате радницима, те плаћати текуће обавезе које су створене у стечају.

Процијењена вриједност имовине "Аутопревоза" је 2.200.000 КМ. Нови стечајни управник припремио је стратегију развоја. Циљ је пронаћи стратешког купца.

- Најприје ћемо видјети да ли је Скупштина заинтересована да се настави дјелатност прије тога. Ако се то не буде могло остварити, онда ћемо тражити стратешког купца који ће наставити ову дјелатност - каже Душан Ковачевић, стечајни управник.

Међутим, општина Козарска Дубица нема намјеру да купи "Аутопревоз". Траже инвеститора који ће на мјесту дубичке аутобуске станице изградити шопинг центар.

- У интересу нам је да са новим стечајним управником тражимо приватног инвеститора који ће ту направити шопинг центар и поред тога и друге садржаје које би подразумијевали и аутобуску станицу и технички преглед и аутопраону. Нама је жеља да ту направимо један центар у који би долазили људи из Хрватске, који отприлике остваре годишње око милион и по евра промета - рекао је начелник општине Раденко Рељић.

Осим пословних објеката, дубички "Аутопревоз" посједује и 20 дунума земљишта.