latinica  ћирилица
16/02/2017 |  18:43 | Аутор: РТРС

Хрватска и Албанија због Косова послале заједничко писмо у НАТО

Хрватска и Албанија послале су заједничко писмо генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу због дешавања на Косову, пише "Индекс".
НАТО и ЕУ - Фото: илустрација
НАТО и ЕУФото: илустрација

Како наводе, писмом је изражена подршка добросусједским односима, регионалној сарадњи и укључивости.

Ипак, изражена је и забринутост због посљедњих догађањи која могу утицати на сигурност Косова, али и сигурност у ширем контексту, потврдило је хрватско Министарство одбране.

Осим тога, они истичу да је "писмо потписано и упућено у контексту заједничког интереса Албаније и Хрватске као чланица НАТО-а за одржавањем стабилности и сигурности југоисточне Европе с посебним нагласком на одржавање сигурности Косова".

У писму је исказана снажна преданост и интерес двије државе чланица Алијансе да НАТО задржи пажњу на одржавању сигурности Косова као и разматрање конкретних корака како ојачати напоре Алијансе у изградњи косовских институционалних капацитета, наводе из министарства.

Министри су написали Столтенбергу и да Хрватска и Албанија подржавају трансформацију Косовских сигурносних снага - које су лако наоружане - у праве војне снаге.

"Индекс" наводи да су "односи између Србије и њене некадашње покрајине Косова доживјели ново захлађење након што је Београд послао воз с натписима 'Косово је Србија' на границу с Косовом, а косовска полиција није допустила улазак воза на косовску територију".

Српски предсједник оптужио је власти у Приштини да желе почети нови рат, док је његов косовски колега рекао да Србија жели да анектира сјеверни дио Косова на начин како је то учинила Русија с украјинским полуострвом Крим, истиче загребачки портал.

"Индекс" на крају текста наводи да је "Србија изгубила контролу над Косовом 1999. пошто ју је НАТО бомбардовао како би зауставио етничко чишћење које су спроводиле српске снаге у борби против побуне косовских Албанаца", и да НАТО још има око 4.500 војника на Косову "који одржавају крхки мир".

Такође, они пишу да је је Косово уз подршку САД и држава западне Европе 2008. прогласило независност од Србије, да Албанци чине око 90 посто од 1,8 милиона становника Косова, као и да на сјеверу Косова живи српска мањина од око 50.000 људи људи који не признају Приштину као свој главни град.

Извор: Б92