latinica  ћирилица
16/02/2017 |  18:10 ⇒ 17/02/2017 | 11:49 | Аутор: РТРС

Руска амбасада: Једнострана ревизија пресуде може имати озбиљне посљедице

Амбасада Русије у БиХ саопштила је данас да иницијатива о покретању ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије може имати најозбиљније посљедице по стабилност, политичку слогу и међуетнички дијалог у БиХ, по њен социјални мир и економски развој, стање у региону у цјелини.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

У саопштењу се додаје да Русија као држава гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ истиче да је Међународни суд правде у Хагу већ донио одлуку по овом поступку, те да је поновно активирање ове тужбе једнострани потез који нема подршке свих конститутивних народа БиХ, као ни одобрење од државних институција, што је потребно у складу са Уставом.

"Узимајући у обзир наведено, позивамо да се још једном пажљиво процијени цјелисходност такве агенде која ради на штету односима у јачању повјерења, дијалога и сарадње, без којих напредак БиХ као мултиетничке државе није могућ", поручују из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Из руске Амбасад наглашавају да је веома важно упозорити иницијаторе на њихову одговорност према народима БиХ због неизбјежног озбиљног корака уназад у компликованом процесу међуетничког помирења у БиХ, те да се знакови у том смислу виде већ сада.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је прошле седмице да ће бити ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу уколико експертска група, предвођена агентом Сакибом Софтићем, процијени да за то има елемената.

Извор: СРНА