latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:29 | Аутор: РТРС

Обавјештајне агенције САД скривају податке од Трампа

Америчке обавјештајне агенције скривају повјерљиве податке од предсједника САД Доналда Трампа у страху да би могле да заврше у руским рукама, преносе амерички медији.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

"Од 20. јануара радимо под претпоставком да Кремљ има своје уши унутар собе за ситуације у Бијелој кући", рекао је високорангирани званичник Пентагона за Њујорк обзервер.

Додаје да нема много тога што Руси не знају у овом тренутку.

Национална безбједносна агенција САД (НСА) престала је да шаље посебне извјештаје намијењене искључиво предсједнику, док су остале агенције почеле да ограничавају податке које достављају, обично не наводећи изворе или начин како се дошло до података.

Чак и када би у потпуности вјеровали предсједнику, припадници обавјештајне заједнице су забринути због других особа у његовој администрацији које имају везе са Русијом, преноси Јутарњи лист.

Обавјештајци су примијетили забрињавајућ тренд, да информације из руске пропаганде налазе пут до службених захтјева тајним службама.

Трампови савјетници за националну безбједност распитивали су се о пољским упадима у Бјелорусију, иако не постоје никакви извјештаји о пољским упадима, сем чланака на руском сајту Спутњик који је у влашниству власти.

Обавјештајне службе савезника САД такође су саопштиле да не желе да дијеле оперативне податке који би могли да заврше у руским рукама.

Трамп је у међувремену напао обавјештајну заједницу, након што је почетком недјеље затражио оставку савјетника за националну безбједност Мајка Флина, јуче је на прес конференцији бранио Флина и оптужио агенције за цурење повјерљивих података, рекавши да податке дијеле као слаткише.

У међувремену, Путин је данас изјавио како се нада бољој сарадњи између обавјештајних агенција Русије и САД, додавши да је јако битно успоставити заједничко дјеловање у циљу борбе против тероризма.

Извор: Танјуг