latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:47 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Како возачи у Семберији реагују на нове саобраћајне казне? (ВИДЕО)

Измјенама Закона о безбједности саобраћаја у БиХ, предвиђене су вишеструко веће казне за саобраћајне прекршаје. За прекорачење брзине од 30 километара на час казна ће износити од 400 до чак 1000 марака. Употреба мобилног телефона током вожње и некоришћење безбједносног појаса казниће се од 100 до 300 марака, а за превоз дјетета млађег од 12 година на предњем сједишту предвиђена је новчана казна од 400 до 1000 марака.
Бијељина - Саобраћајне казне - Фото: РТРС
Бијељина - Саобраћајне казнеФото: РТРС

Наши суграђани поздрављају нове мјере, и очекују да ће тиме безбједност у саобраћају бити на вишем ниво.

Драстично су повећане казне за пијане возаче. За управљање возилом са 0,3 промила алкохола у крви казна је 50 марака, док ће возач код кога се установи присуство алкохола од преко 1,5 промила морати да плати од 400 до 1.000 марака.

Возачи очекују с новим казнама побољшање безбједности у саобраћају.

Анкетирани грађани наводе како се надају да ће прописане казне бити једнаке за све, а не само, како кажу, за оне слабијег имовног стања. Сагласни су да возаче који учествују у саобраћају у алкохолисаном стању треба новчано казнити.

Веће казне чекају и бициклисте, мотоциклисте, али и пјешаке. Пјешак који користи мобилни телефон док прелази пјешачки прелаз, платиће казну од 40 марака, а иста казна очекује и бициклисте и мотоциклисте који користе мобилни телефон, или обје слушалице током вожње.

И прије ступања на снагу већих казни за непоштовање саобраћајних прописа, на подручју ЦЈБ Бијељина безбједност у саобраћају била је значајно повољнија у посљедњих 12 мјесеци.

''У 2016 години евидентирано је 6 саобраћајних незгода са погинулим лицима, у односу на 11 колико је било у 2015 години", наводи Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја у ЦЈБ Бијељина.

Он је рекао да очекује да нове мјере мјере допринесу бољој безбједности у саобраћају.

"Свакако ћемо сви бити опрезнији у саобраћају, а то је један од основних сегмената који утиче на безбједност саобраћаја. Казна за сигурносни појас сада је минимално 100 марака и један казнени поен. За превоз дјеце млађе од 12 година на предњем сједишту казна је 400 марака", потврдио је Кнежевић.

За бахате возаче, који вожњу започињу шкрипом гума и буком, предвиђена је казна од 50 до 250 марака.

Једна од новина је да се возачима почетницима, који сакупе четири казнена поена, поништава возачка дозвола.