latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:33 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Црна Гора: Српским држављанима пет мјесеци затвора

Виши суд у Подгорици прихватио је споразуме о признању кривице тројице српских држављана са тужилаштвом.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

Они су осумњичени за стварање криминалне организације која је припремала терористички напад на дан октобарских, парламентарних избора у Црној Гори.

То је потврдио Виши суд и саопштио да на рјешење суда нема права жалбе.

Тужилаштво се раније нагодило са Александром Алексићем, Перицом Андрићем и Милошем Аћимовићем, који су пристали на затворску казну од пет мјесеци за кривично дјело стварање криминалне организације.

Њима је у јануару укинут притвор, али ће послије одлуке суда да прихвати споразум са Тужилаштвом у затвору морати да проведу још по два мјесеца.

Тужилаштво Црне Горе сумњичи 25 особа за наводни покушај тероризма на изборни дан, који је предвиђао насилан упад у Скупштину, проглашење изборне побједе опозиционог Демократског фронта (ДФ), хапшење тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Осумњичени су доминантно држављани Србије, међу којима и бивши командант Жандармерије Братислав Дикић, док су као организатори означена двојица руских држављана, недоступних правосудним органима Црне Горе.

Тужилац је истрагу проширио и на челнике Фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића којима је Скупштна укинула имунитет ради водјења кривичног поступка против њих.

Тужилаштво је након протеста и притиска дјела опозиције , одустало од привођења Кнежевића и Мандића.

Извор: Бета