latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:32 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Добој: Запослени у Дому здравља страхују за отпуштањем радника (ВИДЕО)

Запослени у Дому здравља у Добоју страхују да би могло доћи до отпуштања вишка радника. Тај број још се не зна, а све зависи од уговора који ће имати са Фондом здравственог осигурања.
Добој - Дом здравља - Фото: РТРС
Добој - Дом здрављаФото: РТРС

У посљедњих пет година Дом здравља у Добоју напустило је 20 љекара, углавном специјалиста породичне медицине.

Већина их је отишла у приватни сектор и за собом повукла и пацијенте, али не и њихове тимове.

На тај начин умањују се и средства у Фонду здравства, чиме се ствара вишак запослених, углавном сестара и техничара, жале су у Дому здравља.

Радослав Николић, в.д. директора Дома здравља Добој каже да је због тога 30 до 40 радника у Дому здравља вишак, и да је мањак средстава до прошле године успио да се компензује.

Многи су у страху да би вишак радника могао бити и дупло већи, јер неке од услуга које пружа Дом здравља фонд не препознаје, као што овдје наводе, ментално здравље и болести зависности. Први аларм укључили су синдикати.

"Нема вишка здравствених радника него документни нормативи везано за наш рад нису усаглашени са бројем становника и бројем прегледа", рекао је Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника у здравству.

"Министарство здравља мора да донесе јасан план здравствених установа, кадрова и ако би по томе поступали, јасно би дефинисали колико нам треба особља", категоричан је Ранко Палачковић, представник струковног синдиката медицинских сестара и техничара.

Сва пажња усмјерена је у нови уговор са Фондом здравства, од чега зависи и нова систематизација радних мјеста у Дому здравља.