latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:39 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Суђење Оливеру Ивановићу враћено на почетак

Адвокат Небојша Влајић потврдио је за РТС да је поништена пресуда лидеру СДП-а Оливеру Ивановићу којом је осуђен на девет година затвора.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

Апелациони суд у Приштини је, истовремено, потврдио ослобађајућу пресуду Ивановићу за убиство Албанаца у сјеверном дијелу Митровице у фебруару 2000. године.

Одлуку о томе да ли ће Ивановић остати и даље у притвору или ће бити пуштен на слободу, донијеће Основни суд у Митровици.

ОДБРАНА ЋЕ У ПОНЕДЈЕЉАК ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ ПРИТВОРА

Одбрана Оливера Ивановића уложиће у понедјељак, 20. фебруара, захтјев за укидање притвора Ивановићу.

"Тражићемо и да се Ивановић брани са слободе", рекао је Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић.

Он је подсјетио да се Ивановић прије три године самоиницијативно јавио у полицијску станицу у јужном дијелу Косовске Митровице, одакле је спроведен у притвор, а потом и у затвор, гдје је до данас чекао одлуку суда.

Апелациони суд Косова прихватио је данас жалбу одбране Оливера Ивановића и донио ослобађајућу пресуду у дијелу који се односи на кривична дјела из 2000. године, док је првостепена пресуда у односу на такозвани осуђујући дио поништена и предмет враћен на поновно одлучивање.

Пантовић каже да је суд поступио у складу са доказима и да је, уважавајући доказе, поништио првостепену пресуду у осуђујућем дијелу у коме је Ивановић био осуђен на девет година затвора.

"Очекујемо да ће Ивановић у поновном поступку бити у потпуности ослобођен кривице", рекао је Пантовић.

Судско вијеће ослободило је, у истом поступку у којем је суђено Ивановићу, осталу четворицу оптужених - пензионисаног пуковника МУП-а Драгољуба Делибашића, адвоката Илију Вујачића, правника Небојшу Вујачића и професора Александра Лазовића.

Ивановић је оптужен да је починио ратни злочин над цивилима током 14. априла 1999, те у 2000. години. Осуђен је по првој тачки, док је по другој, која га је теретила за наводне злочине из 2000. године, ослобођен.

ЂУРИЋ: ПОТВРДА ДА ЈЕ ИВАНОВИЋ ОСУЂЕН МИМО ПРАВА И ПРАВДЕ

"Судско апелационо веће у Приштини потврдило је оно на шта је овдашња стручна и политичка јавност указивала - да је Оливер Ивановић осуђен мимо права и правде".

То је навео директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је додао да је ово доказ да не постоји оправдање за осуђујућу пресуду.

Ивановић, међутим, још није слободан човек, и његова борба за правду ће нажалост морати да буде настављена, додао је он.

"Изражавам жаљење због чињенице да се апелационо веће није потпуно оградило од овог политичког процеса, јер уместо да ослободи Ивановића оно је продужило његову агонију и статус последњег европског политичког затвореника," навео је Ђурић.

Он очекује да Ивановићу буде омогућено да у поновљеном суђењу учествује бранећи се са слободе, јер као што основа за његово држање у притвору није било у прошлости, тако га нема ни данас.

БОЖОВИЋЕВА: ОЧЕКУЈЕМО ДА ИВАНОВИЋ ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ БУДЕ НА СЛОБОДИ

Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда"  Ксенија Божовић изјавила је да је увјерена да ће лидер СДП-а Оливер Ивановић већ у току сљедеће седмице бити пуштен на слободу.

Она очекује да ће првостепени суд по кратком поступку донијети одлуку да нема основа за било какво кривично гоњење предсједника ове иницијативе.

Божовићева је нагласила да је Одлука Апелационог суда којом је поништена Одлука првостепеног суда у Косовској Митровици трачак свјетлости на тмурном небу правосуђа на Косову и Метохији.

"Сви ми у СДП-у смо веровали и знали да је Оливер Ивановић невин и да је оптужен из којекаквих политичких мотива", каже она.

Вијест да је поништена одлука према којој је лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић био осуђен на девет година робије је најрадоснија вијест у животима чланова његове породице, каже за Срну Ивановићева супруга Милена Ивановић.

"Не постоје речи којима бих могла да искажем нашу срећу, јер сада смо уверени да је Оливер невин лежао у притовру више од три године и да ће убрзо бити у свом дому са својом породицом, са својим пријатељима и сарадницима", каже она.

Ивановићева наводи да је коначно суд донио одлуку на бази доказа, не по нечијој вољи или наредби.

Она је увјерена да ће првостпенео судско вијеће у Косовској Митровици можда већ у наредни понедјељак донијети одлуку да Оливер Ивановић буде пуштен на слободу и да се са слободе брани у наставку поновног суђења.

Милена додаје да су за три године Оливера Ивановића и његову породицу многи подржавали и давали снагу да издрже, али је, како каже, било и оних који као да су једва чекали да им окрену леђа, иако их је Оливер политички створио и био им идол у политичком дјеловању и раду.

Породицу Ивановић данас је посјетио Милорад Арлов, предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, који је Ивановићевој супрузи и породици пренио ријечи подршке грађана Републике Српске.

"Сви људи у Српској су на страни Оливера Ивановића и убијеђени су да ће Оливер за који дан бити слободан човејек, који ће својим огромним политичким искуством помоћи српском народу да преживи и ојача на Косову и Метохији", рекао је Арлов.

Извор: РТС/СРНА/Танјуг