latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:35 | Аутор: РТРС

Фајон: Није вријеме за трећи ентитет

Европска парламентарка Тања Фајон изразила је бојазан да иза појма федерализам, када је случај о Резолуцији о БиХ која је усвојена у ЕП, подразумијева трећи ентитет и ревидирање тренутног уређења те државе.
Тања Фајон - Фото: РТРС
Тања ФајонФото: РТРС

Фајон је, наиме, увјерена да није моменат за то, да је Босни и Херцеговини у овом тренутку потребно јединство и континуитет када је у питању реформа економских и социјалних политика, напори који се улажу у државу и у младе људе, а не поновно отварање старих рана и оживљавање националистичке реторике, која , како каже, тренутно прети да узме маха у читавом регион Западног Балкана.

“Због тога ми је жао да су неки амандмани у сваком случају прошли, али не толико колико их је ипак било, тако да, некако, на крају није толико лоше“, рекла је Фајон за БХРТ.

Упитана да објасни како разумије појам федерализам који се спомиње у Резолуцији и да ли се он односи само на Федерацију БиХ, Фајон каже да се иза тога може подразумијевати и трећи ентитет и ревидирање тренутног уређења.

“Слажем се са оним што је јуче рекао комесар за проширење (Јоханес) Хан - Европска унија нема надлежност да диктира организацију земље све док земља задовољава прописе Уније“, подсетила је.

Мисли да је прави тренутак да се у Европи, која је јако подијељена, не праве неке нове подјеле.

Фајонова остаје при ставу да је ЕП злоупотребљен за заступање партикуларних интереса хрватске заједнице у Босни и Херцеговини.

Упитана зар је то могуће, Фајонова каже:“Могуће је, наравно. То је и доказ да је могуће. Због тога сам и рекла да је (парламент) био некако злоупотријебљен. Барем та Резолуција."

Она сматра да јуче усвојена Резолуција, није прави начин и инструмент за реализацију јасних циљева поједине земље и да, нажалост, не помаже већ одмаже Босни и Херцеговини.

Извор: ТАНЈУГ