latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:05 | Аутор: РТРС

Нема бесплатног пуњења батерија

Дани бесплатног пуњења телефона су прошли, барем у једном кафићу у Бечу гдје је власница, уморна од гостију који сатима пуне батерије преносивих уређаја, одлучио да ту услугу почне да наплаћује.
Пуњач за мобилни телефон (фото: www.askmebazaar.com) -
Пуњач за мобилни телефон (фото: www.askmebazaar.com)

Галина Покорни, власник кафића "Терасенкафе", одлучила је да пуњење наплаћује један евро онима који предуго остављају своје уређаје у утичници.

"Туристи - увијек говоре струја. Извините, али ко ће то да плати", рекла је она.

Ако се телефон пуни 15 минута, то се не наплаћује, али преко тога потребно је платити.

Ова сума односи се на лаптопове и таблет рачунаре, а множи се бројем уређаја који се пуне.

"Ја имам кафић, а не интернет-кафе. Постаје све екстремније. Људи улазе и мисле да је све могуће и бесплатно. Ви чак и не отворите своје очи ујутро бесплатно", рекла је она, пренио је Би-Би-Си.

Галина Покорни мисли да је њен кафић први који је увео овај рачун у Аустрији, што је она урадила прошле године, али се тек сада све појавило у јавности након што је ове седмице један лист објавио да се појавио "бизаран рачун" за струју.

Док једни кажу да је ова дажбина поштена, други тврде да је то превише. Прошле године, технолошки вебсајт "ЗДНет" израчунао је трошкове пуњења смартфона годишње - 0,84 долара ако сте у САД или 0,79 евра.

Међутим, Галина Покорни је далеко од тога да је једина љута на потрошаче који више троше струју и интернет него што пију кафу.

Неки власници жале се, такође, на лошу атмосферу коју су створили заузети бизнисмени који су занијети својим телефонима, а не пријатељским и породичним окупљањем.

Да би избјегли да буду кориштени као канцеларијски простор, неки кафићи имају сакривене утичнице, затим уводе ограничено кориштење стола и лимит на "вај-фај"- а неки су све ово потпуно одбацили.

Извор: Срна