latinica  ћирилица
16/02/2017 |  13:31 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ исти Закон о ПИО поново упутила у федерални парламент

Влада Федерације БиХ одлучила је данас на сједници у Мостару да федералном Парламенту поново упути идентичан Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању /ПИО/ ради усвајања по хитној процедури.
Влада Федерације БиХ (фото: oslobodjenje.ba) -
Влада Федерације БиХ (фото: oslobodjenje.ba)

Ријеч је о идентичном тексту закона који је раније разматран и у форми Приједлога утврђен на сједници Владе ФБиХ, а на који су дата мишљења федералних министарстава правде и финансија, као и Канцеларије федералне Владе за законодавство и усклађеност са прописима ЕУ.

"У складу са расправама и сугестијама Представничког и Дома народа Парламента ФБиХ прецизније су одређени став један и став два члана 46 Закона да не би било дилема о начину утврђивања годишњег коефицијента. Примјена Закона је, такође, одгођена за 1. јул да би надлежни органи имали довољно времена за његово реализовање", саопштено је из федералне Владе.

У саопштењу се додаје да је вриједност коефицијента 13,6 јер је додатним прорачунима федералног завода ПИО утврђено да је то горња граница финансијске стабилности пензионог система.

Приједлог закона оборен је почетком фебруара на сједници Дома народа ФБиХ јер су из ХДЗ-а тражили да се вриједност коефицијента повећа на 14,3 и такав амандман је прошао, да био након тога СДА оборила цијело законско рјешење.

Опозиционе странке тврде да ће новим законом, који предлаже федерална Влада, бити смањене пензије и да је погубан за пензионере.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Нацрт закона о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских и осталих производа за пушење.

"Ради заштите и унапређења здравља становништва, овај закон забрањује употребу свих дуванских производа за пушење у свим затвореним јавним просторима, на јавним скуповима, радним мјестима и у јавном превозу, те у приватним средствима превоза у којим се налазе малољетне особе. За кршење или непровођење Закона предвиђене су новчане казне од 250 КМ до 15.000 КМ", саопштено је из Владе.

Извор: СРНА