latinica  ћирилица
16/02/2017 |  13:04 | Аутор: РТРС

Игуман Сава: Осамнаест година етничке мржње

Графити мржње против Срба који су се појавили у Гњилану, тужан су показатељ да се атмосфера етничке мржње против Срба наставља на Косову, изјавио је игуман манастира Дечани Сава Јањић.
Графит исписан у Гњилану - Фото: РТС
Графит исписан у ГњилануФото: РТС

Игуман Сава Јањић је на свом Фејсбук профилу написао да је до сада било више оваквих графита, али да ниједан случај није истражен, нити су починиоци икада приведени правди, преноси РТК2. "Али ово није само тек обичан случај графита мржње, већ израз ситуације у којој Срби живе у овом етнички очишћеном граду и широм Косова и Метохије одакле је преко 200.000 Срба и не-Албанаца протерјано, не у рату, већ у вријеме међународно гарантованог мира", навео је Јањић.

Како је додао, "док 20 од 8.000 некадашњих гњиланских Срба чекају ново јутро са зебњом у срцу, косовски политичари (већином некадашње вође ОВК) настављају да обмањују свијет о постојању тобоже неког мултиетничког друштва на Косову".

Јањић је рекао да се пишу формалне осуде док на терену суверено владају кланови организованог криминала који Србе, неалбанске мањине, али ништа мање ни косовске Албанце који желе владавину права, бољу и праведнију будућност, држе већ годинама у страху и неизвесности.

"Све то бива пред очима западних демократија које су управо у име људских права срушиле један аутократски систем, али нису успјеле да спријече да косовско друштво дође у руке организованих банди које ово несрећно друштво већ 18 година вуку у понор хаоса, безакоња, корупције и етничке мржње", написао је игуман манастира Дечани.

Извор: Танјуг