latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:44 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У Њемачкој и Словенији запослено 5.857 грађана БиХ

У Словенији и Њемачкој прошле године запослено је 5.857 грађана БиХ по основу реализације споразума о запошљавању, рекао је данас директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамер Бандић.

Он каже да је у Словенији издато 4.778 радних дозвола за грађане БиХ, углавном за медицински кадар, док је у Њемачкој запослено 1.079 лица.

"Од почетка спровођења споразума са Словенијом од 1. марта 2013. године до краја 2016. године, примљено је 7.514 огласа за запошљавање 15.572 лица, од којих је потписано 10.713 уговора о раду и издато 9.986 радних дозвола за грађане БиХ", рекао је Бандић на конфернцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да су се у Словенији највише тражили радници из БиХ који су по занимању возачи, вариоци, армирачи, зидари, електроинсталатери, бравари, фасадери, те грађевински радници.

Када је ријеч о запошљавању грађана БиХ у Њемачкој, Бандић је рекао да је од почетка спровођења програма па до краја 2016. године запослено 2.701 лице, од тога путем програма код познатог послодавца 2.438 радника.

Што се тиче планова Агенције за ову годину, Бандић је рекао да ће наставити да се спроводе активности на реализацији споразума са Словенијом о запошљавању грађана БиХ, те договора о посредовању при запошљавању радника из БиХ у Њемачкој на пословима његоватеља.

"У зависности од радних понуда, спроводићемо активности на реализациј споразума са Србијом о привременом запошљавању, како грађана из БиХ у Србији, тако и грађана Србије у БиХ, али и спроводити активности на реализацији споразума са Катаром", навео је Бандић.

Он каже да ће Агенција пратити ативности које се односе на иницирање споразума о запошљавању са Русијом, Турском, Мађарском, те споразум о сезонском запошљавању у Хрватској.

"Учествоваћемо у преговорима за закључивање споразума БиХ и Црне Горе о заштити радника, а у сарадњи са ентитетским заводима за запошљавање и дистрикта Брчко пратићемо реализацију споразума о социјалном осигурању између БиХ и Словеније, Србије, Македоније, Аустрије и Њемаке", рекао је Бандић.

Извор: Срна