latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:22 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Изетбеговић са правним заступницима о ревизији тужбе БиХ против Србије

Упркос бројним упозорењима и позиву да прекине ванинституционално и неуставно дјеловање члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић данас је у згради Предсједништва БиХ са савјетницима наставио консултације о евентуалној ревизији пресуде Хашког трибунала у тужби БиХ против Србије. Састанак је у току, а испред зграде новинари чекају да им се неко од учесника обрати.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Иако од августа прошле године учествује у раду тима правних заступника, који би требало да усагласе нове доказе везане за подношење захтјева за ревизију пресуде БиХ против Србије коју је 2007. године изрекао Међународни суд правде у Хагу, Хасану Нухановићу данас је два сата прије почетка састанка чланова овог тима у Предсједништву БиХ, јављено да не треба долазити на састанак.

- Прије три дана звали су ме да дођем на састанак заказан за 11 сати у згради Предсједништва. Јутрос око 9 сати позвали су ме из Института за истраживање ратних злочина и саопшили да ја не требам долазити на састанак јер ће то бити састанак само ужег круга људи. Шта је разлог не знам, али знам једино да сам у досадашњем раду овог тима допринио шта сам могао. Ја сам, иначе, једини испред Сребренице који је био дио тог тима, рекао је Нухановић.

Изетбеговић је јуче одржао састанак са бившим агентом БиХ пред Хашким трибуналом Сакибом Софтићем.

Подсјећамо, за сутра је планирано велико савјетовање о теми ревизије пресуде, под покровитељством Бакира Изетбеговића. Позиви за савјетовање послани су великом броју представника из политичког, културног и вјерског живота Бошњака, а након тог састанка очекује се да буде познато више информација да ли ће се упустити у ревизију пресуде. Крајњи рок за подношење захтјева за ревизију је 26. фебруар.

Извор: РТРС/Аваз