latinica  ћирилица
16/02/2017 |  11:28 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Кошарац: Причу о ревизији тужбе БиХ против Србије отворити у Предсједништву БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да српски посланици захтијевају да прича о ревизији тужбе БиХ против Србије буде отворена у Предсједништву БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Ми примјећујемо неуставно дјеловање Бакира Изетбеговића и извјесно је и тачно да бошњачки политичари излазе из институционалних дјеловања. Тражимо да прича о ревизији тужбе буде отворена у Предсједништву БиХ", рекао је Кошарац за "Н1".

Он каже да је неприхватљиво да Изетбеговић избјегава уставну улогу БиХ, те да је препозната његова намјера да донесе одлуку ван институција БиХ.

"Ми желимо да штитимо Устав", навео је Кошарац.

Кошарац истиче да јучерашњи захтјев замјеника предсједавајућег Представничког дома БиХ Младена Босића за одгађање сједнице не представља бојкот и појашњава да је пролонгирање тражено док не буде ријешено питање Изетбеговићевог антиуставног дјеловања.

Он је навео да БиХ није земља само Бошњака и да не може бити по мјери једног народа.

"Имамо различите погледе на рат од 1992. до 1995. године. За нас је основни кривац Алија Изетбеговић. Ми сматрамо да је он ратни злочинац. Али, не треба на темељу емоција грађана отварати таква питања која неће допринијети бољем стању у БиХ", сматра Кошарац.

Он је додао да неко жели да уведе модел да Бошњаци доносе одлуке у име БиХ, те истакао да било какво прегласавање у БиХ није донијело ништа добро њеним грађанима.

"Треба развијати дијалог, тежити бољим рјешењима, али на основу изражених ставова представника конститутивних народа", рекао је Кошарац.

Кошарац каже да су у БиХ страдала сва три народа, те да би сви који су починили злочине требало да одговарају.

"Да бисмо се посветили важнијим питањима, много храбрости и политичке воље треба међу бошњачким представницима да кажу да је страдао и српски и хрватски народ. То је прави моменат да се изолује политика. Политика веома често и превише субјективно износи мишљења. Треба тежити да се ово никоме и никада не деси. Рат је уназадио све грађане БиХ", навео је Кошарац.

Говорећи о страдању Срба у сребреничком крају, за које до сада нико није процесуиран, он је истакао да је очигледно да бошњачка политика и даље има итекако инкорпориране људе у Суду и Тужилашву БиХ.

"О томе да правосудне институције на адекватан начин не приступају сваком предмету ратног злочина, говоримо 20 година. Политика треба бити изолована из ових предмета", сматра Кошарац.

Он је нагласио да ће наредне године бити организовани избори, те да су структуре око Бакира Изетбеговића "морале да се мотивишу".

"Осим што прави унутрашње проблеме, Изетбеговић прави и регионалне проблеме. Он је узрок регионалних проблема. Намјере су биле такве какве јесу и жели се причати о узаврелим темама у БиХ и региону, а не жели о европским интеграцијама", навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, ако буде покренута ревизија тужбе БиХ против Србије, радиће се о неуставном дјеловању и покушају приватизације БиХ од стране Изетбеговића.

"То говори да нисмо сагласни ни по том питању, а није добро отварати сва питања о којима се не слажемо. Очекујем да ће институције Републике Српске донијети одлуке, а нама који радимо у институцијама БиХ биће кључна обавеза да поштујемо њихове ставове", рекао је Кошарац.

Извор: СРНА