latinica  ћирилица
16/02/2017 |  11:14 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Мажићу похвале, Венгеру критике

Српски судија Милорад Мажић и његови сарадници судили су дуел минхенског Бајерна и Арсена у Лиги шампиона, а наравно као и много пута до сада тај посао су одлично одрадили чему свједоче и похвале бројних стручњака.
Судија Милорад Мажић - Фото: Screenshot
Судија Милорад МажићФото: Screenshot

Док су мишљења фудбалских навијача и лаика подијељења, она стручна нису.

Српске судије су на мечу Бајерн – Арсенал (5:1) показале како изгледа један квалитетан тим. У мечу гдје је посла и те како било, Ђурђевић, Ристић, Грујић и Ђокић су заједнички креирали савршену слику најбољег српског судије у утакмици осмине финала Лиге шампиона.

Мажића и његов тим су послије меча ”на сва уста” хвалили некадашњи фудбалери Михаел Балак и Рио Фердинанд. Њих двојица су сада стручни коментатори "Скај Спорта" и у програму уживо имали су само ријечи хвале.

Они су истакли сјајну контролу меча, тачне одлуке у круцијалним моментима и сјајан ауторитет којим је Мажић смиривао узаврелу атмосферу. Поготово у првом полувремену.

Оно што је можда још и битније, српски судијски тим похвалио је некадашњи судија Хауард Веб. Он је на енглеској телевизији изјавио да је на Алијанц Арени гледао ”најбољег Мажића до сада.”

Убијеђен је да је Србин сазрио за велика финала заједно са својим тимом.

"Имао је потпуну контролу утакмице. У важним одлукама био је тачан и сјајно постављен. Тимски рад је био феноменалани заиста без претјеривања могу да кажем да је Мажић са својим тимом ову, не тако лаку утакмицу, сјајно одсудио", рекао је Веб током програма уживо.

Похвале на рачун српског судијског тима стигле су и од Дејана Недића, човјека који коментарише и анализира суђење на РТС-у.

Недић је иначе бивши судија УЕФА и предсједник струковне организације ФС Београда. Дакле, човјек чије речи имају посебну тежину.

Он је посебно апострофирао сјајну комуникацију српског судијског тима, када су помоћници иза гола у два наврата сугерисали Мажићу какву одлуку да донесе. Код друге ситуације играчи Бајерна су чак тражили пенал, али је Грујић био тај који је, заједно са Ристићем, помогао Мажићу.

Недић је, такође, детаљно анализирао сваку спорну ситуацију и дошао до закључка да су Мажић и екипа одрадили сјајан посао.

Отуда и не би требало да вас зачуди уколико се српски судијски тим нађе у неком финалу – Лиге шампиона или Лиге Европе.

Венгер "кукао", Енглези му зачепили уста

 

Наравно, резултат се није свидио људима у Арсеналу, посебно тренеру Арсену Венгеру. Због тога су разлог очајне партије тражили у судијама.

У Арсеналу су почели да се хватају за сламку нападајући Милорада Мажића за суђење током меча са Бајерном, али је Арсен Венгер експресно добио одговор острвских медија.

Када изгубите од Бајерна са 5:1 у Минхену, уз то вам се досуди пенал, а прогледа кроз прсте када је требало један да се свира противнику, тешко је да ишта можете рећи о арбитражи. Венгер више није имао куда, па је чак за баналну ситуацију окривио српску судијску екипу.

На острву се то не толерише, Венгер нема више повјерење ни навијача, па је реакција “The Suna”  bila оштра, кроз наслов “Арсенал не може да се жали на судије, имали су среће што Бајерну није свиран пенал у другом полувремену”, чиме се алудира на једно играње руком.

"Арсеналов пенал у првом полувремену била је лака одлука за српског судију Милорада Мажића. Бајернов нападач Роберт Левандовски није видио да је испред њега Лоран Кошчелни. Ударио га је, била је то исправна одлука судије. Али не мислим да је био пенал за Бајерн када је Давид Алаба погодио руку Белерина, Мажић је још једном био коректан, Арсеналов играч је био у природној позицији, а удаљеност је била мала, па Белерин није имао времена да се помјери. Арсенал је срећан што није свиран пенал када је Киран Гибс могао да добије и црвени картон због играња руком испред гол линије. Била је то чиста гол шанса, можда је судија имао мале симпатије за 'Тобџије' с обзиром на резултат на семафору", написао је колумниста "The Suna".

“Guardijan” се није бавио арбитражом Мажића и екипе, док је “Daily mail” једном од најбољих арбитара свијета дао тек шестицу.

Извор: Независне новине. Telegraf.rs, агенције