latinica  ћирилица
16/02/2017 |  09:39 | Аутор: РТРС

Софтић: Неутемељени захтјеви за штампање новца

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић сматра да су неутемељени позиви за штампање новца како би се помогла економија БиХ.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Софтић је рекао да монетарна политика земље може бити измијењена, али да за то морају да постоје ваљани разлози, те уставна и законска процедура.

"Једна од хипотеза у међународној економији је она о немогућем тројству, која каже да је могуће истовремено постићи два од три циља - независна монетарна политика, фиксни девизни курс и слободни токови капитала", рекао је Софтић за "Вечерњи лист".

Он сматра да би напуштање аранжмана валутног одбора као основног начела економске политике у овом тренутку био корак натраг имајући у виду процес европских интеграција БиХ.

Софтић каже да не постоје никакви докази да монетарна политика БиХ кочи бржи економски раст и просперититет.

"Валутни одбор јесте конзервативна монетарна политика, али као што сам рекао, не лимитира економски раст у контексту БиХ, већ напротив", рекао је Софтић.

Он је навео да се постојећи монетарни режим може измијенити и усљед трајне структуралне промјене макроекономских услова када би било оправдано утврдити нови равнотежни курс.

Извор: СРНА