latinica  ћирилица
16/02/2017 |  09:19 | Аутор: РТРС

Пекинг Вашингтону: Не оспоравајте наш суверенитет

Министарство спољних послова Кине упозорило је Вашингтон да не оспорава суверенитет те земље.
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev)

Званични Пекинг је на тај начин одговорио на наводе да САД планирају нове војне патроле на спорном Јужном кинеском мору.

Портпарол кинеског Министарства Генг Шуанг рекао је да су тензије у Јужном кинеском мору стабилизоване захваљујући интензивној сарадњи Кине и земаља Југоисточне Азије, и позвао стране земље укључујући САД да то поштују, преноси Ројтерс.

"Позивамо САД да не предузимају никакве акције које угрожавају суверенитет и безбједност Кине", истакао је Генг на конференцији за новинаре.

Амерички Лист "Navy times" објавио је данас, позивајући се на неименоване војне званичнике, да руководство америчке морнарице и Пацифичке команде разматрају могућност да уведу патроле у прометним водама Јужног кинеског мора, у складу са принципом слободне пловидбе, а патроле би спроводила јуришна група носача авиона "Карл Винсон" са базом у Сан Дијегу.

САД су последњи пут извеле операцију слободне пловидбе у тој области у октобру, када су у воде на које Кина полаже право послале разарач "USS Decatur", подсјећа британска агенција.

Кина полаже право на скоро цијело Јужно кинеско море, које је богато рибом и лежиштима гаса и нафте, а уз то је и важна саобраћајница за трговачке бродове, али на дијелове тог мора полажу право и Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

САД су критиковале Пекинг због изградње вјештачких острва и војних објеката у том мору, извазивши забринутост да би се они могли користити у сврхе ограничења слободе кретања.

Извор: ТАНЈУГ