latinica  ћирилица
16/02/2017 |  07:54 ⇒ 07:56 | Аутор: РТРС

Данас о измјенама закона о платама и накнадама у бх институцијама

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да разматрају у другом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Шемсудин Мехмедовић.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Циљ овог закона јесте изједначавање коефицијената за полицијске службенике са средњом стручном спремом са коефицијентима других запослених у институцијама БиХ са овим нивоом образовања.

На дневном реду ове сједнице, која ће почети коментарима на посланичка питања, налази се и Приједлог закона о допуни Закона о управи, у првом читању, предлагача посланика Дамира Арнаута.

Ова приједлог Представнички дом претходно је поново вратио на разматрање на надлежну комисију, јер није прихваћено негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома.

Арнаут је предлагао да органи управе који не поступе по захтјеву Парламентарне скупштине БиХ, укључујући одговоре на питања посланика и делегата, буду новчано кажњени од 150 до 500 КМ.

Санкције за непоступање органа управе већ су прописане у вези са бројним правним и физичким лицима, те се оне само проширују на непоступање по захтјевима Парламентарне скупштине БиХ.

Предвиђена је и расправа о извјештају комисије Колегијума Представничког дома о настојању за постизање сагласности о захтјеву посланика Мирсада Мешића /СДП/ за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о Јавном радиотелевизијском систему БиХ по хитном поступку.

Представнички дом није на прошлој сједници прихватио Мешићев захтјев за разматрање тог приједлога закона по хитном поступку, након чега чланови Колегијума, радећи као комисија, нису постигли сагласност да се овај закон разматра по хитном поступку.

Мешић је предложио измјену постојећег закона на начин да РТВ таксу до 31. децембра ове године наставе да наплаћују телеком оператери, с циљем омогућавања успостављања новог ефикасног начина наплате РТВ таксе и стварања услова у том периоду за преживљавање РТВ сервиса у БиХ, који послују у тешким финансијским условима.

Представнички дом требало би да разматра и извјештај о примјени Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, чији је подносилац Министарство правде БиХ, које је задужено да припремљене измјене и допуне Јединствених правила и Методологију за процјену утицаја којом се побољшава квалитет израде прописа достави Савјету министара на разматрање, односно парламенту на усвајање.

У плану је и разматрање информације о Годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству, као и информације Министарства одбране БиХ о документу Преглед одбране БиХ, који је усвојен у Предсједништву БиХ.

Посланици Представничког дома требало би да расправљају и о оставци Мирослава Шкорића на мјесто члана Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ као независног тијела полицијске структуре БиХ и донесу одлуку о његовом разрјешењу, а након тога требало би да размотре Приједлог закључка о оснивању привремене заједничке комисије оба дома парламента БиХ за спровођење процедуре за именовање једног члана Независног одбора.

Овај дом требало би да донесе и одлуку о давању сагласности за ратификацију амандмана на Уговор о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, који се односи на Пројекат болнице у Републици Српској.

Сагласност за ратификацију би требало да добије и Меморандум о разумијевању између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о сарадњи у области туризма, а у плану је и разматрање материјала са ознаком "повјерљиво".

Почетак редовне сједнице Представничког дома заказан је за 10.00 часова.

Извор: Срна