latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:28 | Аутор: РТРС

Гњилане: Графити мржње према Србима

Двадесетак младића албанске националности исписало је графите са позивом на убијање Срба у близини цркве у Гњилану гдје се окупљају малобројни преостали Срби. Пријетили Србима док су писали поруке мржње
Графити мржње према Србима - Фото: Novosti.rs
Графити мржње према СрбимаФото: Novosti.rs

“Убиј Србина“, "Kill all Serbs", "UCK", као и графити сличне садржине исписани су на објектима у улици покрај цркве Светог Николе у Гњилану гдје се окупљају малобројни Срби.

Наиме, како су овдашњи Срби испричали за Новости, двадесетак младића албанске националности је током исписивања графита упућивало пријетње преосталим Србима у овом граду.

-Због повика и пријетњи групе од двадесетак младића провели смо непроспавану ноћ. Бојали смо се да нас не нападну као током мартовског погрома 2004.године-испричали су малобројни Срби који се окупљају око цркве у центру града.

Реагујући на застрашивање и пријетње упућене Србима, којих је у Гњилану свега око тридесетак, Иван Томић, директор Канцеларије за заједнице, рекао је да је вјерски и етнички мотивисана мржња која позива на убијање Срба, демонстрација силе већинске заједнице која овим нападом позива на етничко чишћење. Томић је истовремено позвао командира полиције да насилнике приведу правди.

Извор: Новости