latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:11 | Аутор: РТРС

Суђење у случају "Радончић и други"-Пуштени пресретнути разговори

На суђењу у предмету "Фахрудин Радончић и други" данас је пред Судом БиХ свједок Тужилаштва БиХ истражилац Агенције за истраге и заштиту Звјездана Скелеџић презентовала пресретнуте разговоре које су водили оптужени, а који се односе на именовање супруге оптуженог Зијада Хаџијахића на мјесто амбасадора у Словенији.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Презентовани су пресретнути разговори вођени почетком и средином јануара 2016. године, у којима, између осталог, оптужени Радончић говори Бакиру Даутбашићу да се дописивао са /Бакиром/ Изетбеговићем који му је "дао Словенију", преноси Бирн.

Радончић у наставку разговора говори Даутбашићу да би му "у понедјељак требала биографија те жене", а Даутбашић појашњава да је "жена била генерални конзул и вратила се из Милана" и да је најреферентнија за то мјесто.

У пресретнутим разговорима, између осталог, Даутбашић говори Радончићу да је "њу мало страх", да је СДА поставила за генералног конзула, а да му је она рекла да "људи нису били фер" према њој.

Радончић је у разговору са Сафетом Оручевићем, који је раније саслушан као свједок, рекао да ће "Странка за бољу будућност БиХ издати саопштење о избору амбасадорице".

Свједок Тужилаштва Скелеџићева је на рочишту прочитала и поруку коју је Радончићу послао Изетбеговић са садржајем "Изабрали смо амбасадорицу у Словенији", на шта је Радончић одговорио: "Хвала".

Потом је пуштена комуникација између Радончића и Изетбеговића, гдје оптужени каже да је "тај Зијад радио на анализи правосуђа", а Изетбеговић говори да се боји да ће ту бити засједања, да треба сачувати живце, и додаје да "шта год пођеш, по прстима ударају".

Радончић је рекао да је то само начин да се дође до њега, а у наставку разговора истиче "гдје год је неко крив, нека свакога хапсе".

Радончићу је на терет стављено да је, у договору с Даутбашићем, настојао од Хаџијахића, запосленог у америчкој Амбасади у БиХ, да сазна да ли је у вези са притиском на свједока Азру Сарић отворена истрага и, ако јесте, да покуша утицати да се затвори.

Заузврат је Хаџијахићу, према наводима Тужилаштва БиХ, обећано именовање његове супруге на мјесто амбасадора у Словенији или некој западноевропској земљи.

Поред њих тројице, оптужена је и Билсена Шахман, а према оптужници, Радончић је наредио вршење притиска на свједока Азру Сарић да лажно свједочи у поступку против Насера Келмендија на Косову, док су извршиоци били Шахман и Даутбашић.

Наставак суђења планиран је за 8. март.

Извор: СРНА