latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:03 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Бијељинско насеље Интергај годинама без уличне расвјете (ВИДЕО)

Бијељинско насеље Интергај већ годинама нема јавну расвјету.
Улична расвјета - Фото: РТРС
Улична расвјетаФото: РТРС

Мјештани не могу да добију јавну расвјету, јер градска управа није нашла начин да откупи и као јавно добро укњижи улице у овом насељу. Власник парцеле тврди да пристаје на продају и то по важећем цјеновнику за експропријацију у овом дијелу града.

Законом није предвиђено да се јавна расвјета поставља на приватним парцелама, па до рјешења имовинских питања грађани неће ни добити улично свјетло.

Мјештани насеља Интергај и улице Иве Андрића траже од градске управе да нађе рјешење и обезбиједи јавну расвјету у насељу у коме живе стотине породица.

Анкетирани мјештани Интергаја тврде да је изузетно непријатно кретање овим селом, поготово дјевојкама које се ноћу враћају из изласка. Дио младих који се увече враћају са тренинга кажу да им је изузетно непријатно враћање кућама у вечерњим сатима.

У градској управи кажу да јавна расвета не може да функционише зато што су улице у приватном власништву.

"Простор на подручју Интергаја покушавамо да ријешимо са власником, тако да он пређе у власништво града након чега би ми пустили јавну расвјету у функцију без икаквих проблема", наводи Томица Стојановић, начелник Одјељење за стамбено-комуналне послове Града Бијељина.

Власник земљишта на којем је направљено читаво насеље не објашњава како је дошло до тога да се усвоји урбанистички план, изграде стамбене зграде и други садржаји, а да путеви остану његово приватно влаништво, али тврди да је спреман да градској управи прода земљиште.

Расвјету нема ни Улица Иве Андрића која је јавно добро и најкраћи пут до школе дјеци из овог насеља. Улица је уска, па је дотрајала јавна расвјета раније постављана у двориштима.

Локална власт не жели да у иста дворишта поставља нове стубове, а на улици нема мјеста, па се са власницима преговара о проширењу улице. Рјешење у овом случају није ни на видику.