latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:13 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Настављени радови на изградњи моста на Дрини између Братунца и Љубовије (ВИДЕО)

Настављени су радови на изградњи моста на Дрини између Братунца и Љубовије. Радници београдског предузећа"Ратко Митрови" изводе припремне радове за изградњу осмог носећег стуба. Пројекат изградње новог моста финансира Република Србија у вриједности од око 10 милиона марака.
Изградња моста у Љубовији - Фото: РТРС
Изградња моста у ЉубовијиФото: РТРС

Након високог водостаја Дрине и ниских температура, настављена је изградња новог моста. У току су радови на подизању скеле за изградњу посљедњег носећег стуба будућег моста на Дрини.

"Временске прилике које су сада повољније послије оног хладног таласа иду у прилог извођачу тако да радови добијају на динамици, а све оно што је предвиђено за 2017. биће испоштовано", каже Душко Марковић, замјеник предсједника општине Љубовија.

Изградња новог моста од историјског је значаја за привреду овог краја. Везе између централне Србије и Републике Српске биће чвршће, а привреда овог краја добиће нови замајац.

Саво Вулић, из Удружења привредника регије Бирач рекао је да је сувишно говорити о томе колико је значајна изградња моста за овај крај из изразио наду да ће грађевински рокови бити испоштовани.

Према ранијем договору, комплетан пројекат изградње моста, царинских терминала и приступних саобраћајница планиран је да буде завршен до краја 2017.

Завршетком изградње моста на Дрини између Љубовије и Братунца и отварањем царинског терминала, малинари у Подрињу се надају отварању нових тржишта и могућности извоза робе у љубовијске хладњаче гдје је откупна цијена овог воћа већа.

Једини царински прелаз на овом потезу Дрине укинут је 2010. године када је обустављен промет роба и услуга а овај дио Српске одсјечен је од централне Србије.