latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:48 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Приједор- Нема нових случајева птичијег грипа

У Приједору, гдје је недавно у једном домаћинству у насељу Тукови регистриран птичији грип, нема даљег ширења вируса, ни нових случајева заразе.
Птичији грип - Фото: РТРС
Птичији грипФото: РТРС

- У задња два дана није било регистрованих нових случајева угинућа перади – потврдио је предсједник Комисије центра за сузбијање птичије грипе у Приједору Душан Врањеш.

Нагласио је да се стање интензивно прати, уз провођење свих предвиђених мјера на терену и у сарадњи с власницима перади, што подразумијева и њихову забрану држања на отвореном, али и све друге ветеринарске радње.

Истакао је да власници перади поштују све прописане мјере.

- Предузели смо све мјере да бисмо спријечили ширење болести. Никада не можемо бити сто посто сигурни, али све мјере које су предузете указују да не би требало бити нових случајева заразе - појашњава Врањеш.

Напомиње да ће у наредних мјесец дана приједорско подручје бити под појачаним надзором. Уколико се у том року не појаве нови случајеви заразе, биће ублажене тренутно прописане мјере.

Након што су надлежне лабораторије потврдиле да се ради о високо патогеној инфлуенци птица подтип Х5 код домаћих орнаменталних кока које се држе као украсна перад у једном домаћинству у Туковима, стручне службе су изашле на терен, предузеле све предвиђене мјере, а све пернате животиње у том домаћинству су еутаназиране.

Том домаћинству ће бити надокнађена штета из средстава Фонда за сузбијање и искорјењивање заразних болести, речено је у ресорном министарству.

Узорци са жаришта биће упућени на конфирмацију и у референтну лабораторију ЕУ.

Подручје Тукова и насеља која му гравитирају - Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, као и насеље Саничани и Петрово у зони рибњака Саничани, проглашени су за подручје заражено птичијим грипом, а урбани дио града Приједора као подручје угрожено од птичијег грипа.

Наређено је одмах да сви власници перади предузму све мјере дефинисане од надлежне ветеринарске инспекције, и да ветеринарској инспекцији благовремено пријављују све случајеве угинућа птица и домаће перади.

Извор: Агенције