latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:22 | Аутор: РТРС

Пале- Свечаностима обиљежен Дан бораца

Служењем парастоса за погинуле борце у цркви Успенија Пресвете Богородице, полагањем вијенаца на Централни споменик погинулим српским борцима и академијом у Културном центру, Борачка организација Пале обиљежила је данас Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је да борци Сарајевско-романијске регије сваке године достојанствено и поносно обиљежавају Дан бораца у Српској.

- Република Српска је највреднија тековина одбрамбено-отаџбинског рата и свјетионик свим Србима који у њој живе, али и Србима ван њених граница, било да живе у Федерацији БиХ гдје се боре против асимилације или у нашој матици Србији из које нас често гледају са пуно поноса - нагласио је Парађина.

Ово је дан, истиче он, када с посебним пијететом помињемо и најискреније се захваљујемо свима који су за Републику Српску и слободу српског народа дали животе и дијелове тијела.

- Сви они и њихове породице заслужују посебно поштовање и пажњу цијеле друштвене заједнице - поручио је Парађина.

Према његовим ријечима, Борачка организација на Палама поносна је због чињенице да све породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди до четврте категорије данас имају кров над главом.

- Оно на шта све гласније сваки дан упозоравамо, јесте потреба да институције Републике Српске морају да успоставе много праведније критеријуме када је у питању запошљавање демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, а да се стане на пут страначком запољшавању - рекао је Парађина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да општинска управа даје пуну подршку и помоћ у континуитету Борачкој организацијаи, тим прије јер је постигнут договор да Борачка организација утврђује критеријуме за запошљавање чланова борачке популације.

- Ми ћемо у наредном периоду сва потребна средства за ту намјену подијелити на најправеднији начин - обећао је Југовић.

Према његовим ријечима, све свечаности које се у српском народу организују на Сретење носе у себи посебан значај и пијетет према српским јунацима који су животе положили на олтар отаџбине.

Јереј Српске православне цркве Дејан Бакмаз сматра да се покољења српских јунака који су животе дали за отаџбину и вјеру православну данас, на Сретење Господње, на достојан начин одужују својим прецима.

- Нема веће жртве од оне када се властити живот даје за отаџбину, за одбрану породице, за одбрану вјере православне, за Христа - поручио је свештеник Бакмаз.

Представници Борачке организације Републике Српске Пале, поводом обиљежавања Дана бораца, посјетили су претходних дана ратног војног инвалида Воју Лопатића, демобилисаног борца Радомира Дрињака, као и Смиљу Чечар, супругу и мајку погинулих бораца Војске Републике Српске, који имају озбиљне здравствене проблеме.

Свечану академију са пригодним културно-умјетничким програмом припремио је Градски хор СПКД "Просвјета" Пале, а том приликом уприличена је и додјела награда ученицима који су написали најбоље радове о теми посвећеној Одбрамбено-отаџбинском рату српског народа.

Извор: СРНА