latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:14 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Извиђачи из Јужне Кореје посјетили град на Сани

Делегација извиђача из Јужне Кореје представила је данас у Приједору кандидатуру Корејске скаутске асоцијације за домаћина 25. Свјетске извиђачке смотре која треба да буде одржана 2023. године.
Делегација извиђача из Јужне Кореје у Приједору - Фото: СРНА
Делегација извиђача из Јужне Кореје у ПриједоруФото: СРНА

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да посјете из тако удаљених земаља нису честе на овим просторима.

"Ријеч је о људима који стижу са другог континента са жељом да се представе и уједно успоставе сарадњу са извиђачима Приједора и Зенице. Тај избор није случајан него су ово два најактивнија и најбоље организована извиђачка одреда у БиХ", рекао је Ђаковић новинарима у Приједору.

Представник јужнокорејске провинције Јоемлабук Сони Ким истакао је да је разговарано о будућој сарадњи извиђачких организација.

"Будућност града и једне земље зависе од младих и зато сам са поштовањем прихватио излагање руководства града које доста помаже извиђаче, а то су углавном млади људи и будућност овог града", рекао је Ким.

Четворочлана корејска делегација извиђача у Приједору данас борави у пратњи комесара за међународну сарадњу Савеза извиђача Србије Ненада Јовановског.

Осим обиласка града и пријема код градоначелника Приједора Миленка Ђаковића, организоване су презентација Савеза извиђача БиХ, Савеза извиђача Републике Српске и Одреда извиђача "Доктор Младен Стојановић" Приједор и презентација Савеза извиђача Јужне Кореје.

Осим Јужне Кореје, кандидатуру за одржавање 25. Свјетске извиђачке смотре, која са 40.000 до 60.000 учесника из свих земаља свијета надмашује и велика свјетска догађања као што су Олимпијске игре или Свјетско првенство у фудбалу, истакла је и Пољска.

Извор: СРНА