latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:07 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Бањалука- Обиљежен Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести

Свечаном академијом "За храбра мала срца" у Културном центру "Бански двор" и симболичним пуштањем балона у ваздух данас је у Бањалуци обиљежен Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести.
Свечана академија "За храбра мала срца" у Банском Двору - Фото: СРНА
Свечана академија "За храбра мала срца" у Банском ДворуФото: СРНА

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љиљана Иванчић каже да је број малигних обољења код дјеце у порасту, те да сваке године од 25 до 50 новообољелих буде примњено на лијечење у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци.

"Министарство здравља Српске учинило је значајне помаке када је ријеч о набавци нове лабораторијске и радиолошке дијагностике, те непрекидно улажемо у кадар и опрему", рекла је Иванчићева.

Руководилац дјечијег одјељења хематонкологије у Универзизетско клиничком центру Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић рекла је да се тренутно у Српској од малигних болести лијечи 28 дјеце, док је више од 100 на праћењу након лијечења.

"Чак ни свјетске статистике не могу тачно утврдити да ли број обољеле дјеце расте. За тако једну озбиљну тврдњу требало би да имамо озбиљну, научну и сатистичку анализу", рекла је Самарџићева, те додала да се број обољелих не смањује.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука Дијана Берић рекла је да велики значај за ове малишане има Родитељска кућа, која је од свог оснивања прихватила 19 породица.

"Тренутно је у кући шест породица. Министар здравља и социјалне заштите Српске покренуо је међу великим компанијама иницијативу за покривање дијела трошкова које Родитељска кућа има, а у овој години очекујемо и грант од Владе Српске за суфинансирање док не добијемо статус од јавног интереса", рекла је Берићева новинарима.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ресорно министарство даје пуну подршку свој дјеци која имају здравствених проблема, покушавајући да им олакша школовање и усвајање знања док су на лијечењу.

"За дјецу која бораве у Родитељској кући потребно је омогућити да послије завршетка лијечења наставе да уче са својом генерацијом, а не да понављају разреде или полажу разредне испите", рекао је Малешевић.

Он је навео да је са представницима Удружења "Искра" разговарао о могућности да се оствари договор са школом, која је најближа Родитељској кући, да шаље своје учитеље у кућу како би држали предавања малишанима и давали им оцјене.

Министар породице омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је циљ овог министарства да пружи подршку породицама дјеце обољеле од малигних болести, јер, ако је дијете болесно, то је као да је цијела породица болесна.

"Подршка институција, али и цијелог друштва, потребна је за рад Родитељске куће која тек треба да оствари свој пуни капацитет и да се дјеци која бораве у њој омогући пријатан боравак, те да се добро осјећају у тренуцима када нису на лијечењу", рекла је Давидовићева.

Испред Музеја РС пуштено 40 балона-симбола наде у побједу болести

Промоција једнакости међу дјецом и помоћ у тешким тренуцима дјетињства у Републици Српској представља императив цијеле заједнице, поручили су данас представници Музеја Републике Српске.

Поводом обиљежавања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести, испред ове културне установе данас је око 40 балона пуштено као симбол наде у побједу болести и вјере у истрајност и снагу сваког дјетета.

Представници Одјељења за образовно-педагошки рад Музеја Српске организовали су ликовну радионицу, на којој су лијечена дјеца са својим вршњацима из бањалучких основних и средњих школа цртала музејске експонате.

"Након што их ликовно дораде, припремиће их за даривање Родитељској кући и Одјељењу дјечије хематоонкологије као знак подршке овој хуманитарној акцији", саопштено је из Музеја Српске.

Током боравка у Музеју са дјецом су у креативним активностима сарађивали наставници ликовног, те виши музејски педагог Наташа Ного и сликар конзерватор Музеја Републике Српске Ђурђица Бјелошевић.

Извор: СРНА