latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:37 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Николић одликовао 84 личности и институције (ФОТО)

Предсједник Србије Томислав Николић, поводом Дана државности Србије, одликовао је 84 личности и институције, као и припаднике Министарства одбране и Војске Србије.
Београд - Дан државности - Фото: СРНА
Београд - Дан државностиФото: СРНА

Сретењски орден првог степена добили су Српска академија наука и уметности /САНУ/, Матица српска и Педагошки факултет у Сомбору, а Сретењски орден другог степена Црвени крст Србије, град Жозије у Француској, Педагошки музеј у Београду, Архив Војводине, Задужбина Илије М. Коларца, те основна школа "Браћа Аксић" из Липљана.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су Олимпијски комитет Србије, Параолимпијски комитет Србије и Галерија наивне умјетности у Ковачици, док је добитник Ордена Карађорђеве звезде другог степена виолиниста Немања Радуловић.

Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовани су атлетичарка Ивана Шпановић, тенисерке Ана Ивановић и Јелена Јанковић и селектор женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић.

Међу одликованима су и пјевач Здравко Чолић, те редитељ Здравко Шотра, који су добили Орден српске заставе првог степена. Исти орден добио је директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, док је група СМАК одликована сребрном медаљом за заслуге.

Николић је рекао да на овај начин жели да захвали онима који показују љубав према Србији, као и због њихове несебичности, посвећености и успјеха у међународној академској, научној, умјетничкој и спортској заједници.

"Ако смо успели да оставимо наук младима да се рад и труд исплате, да ће бити примећени и награђени, да вреди посветити се и одважно истраживати, неуморно, радознало - остварен сам. Ако смо за мало покренули процес промене свести и односа, макар препознали, ако не и усвојили вредност љубави и хуманости - бићемо срећно и успешно друштво", нагласио је предсједник Србије.

Николић је честитао грађанима Србије Сретење, Дан државности, који се обиљежава 15. фебруара у знак сјећања на почетак Првог српског устанка 1804. године у Орашцу и на дан када је 1835. године у Крагујевцу донијет Сретењски устав, документ који је означио почетак савремене српске државности.

Извор: СРНА