latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:31 ⇒ 16/02/2017 | 08:48 | Аутор: РТРС

Европски парламент усвојио Резолуцију о БиХ (ВИДЕО)

Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију којом су позвали БиХ да настави спровођење договорених реформи и постане ефикасна и функционална земља. ЕУ остаје посвећена европској перспективи БиХ, њеном територијалном интегритету и јединству, залагаће се за федерализам, што не подразумијева стварање трећег ентитета и неће наметати рјешења о унутрашњој организацији БиХ, поручено је из Стразбура.
Европски Парламент - Гласање - Фото: РТРС
Европски Парламент - ГласањеФото: РТРС

Rезолуција је усвојена са 496 гласова "за", 132 "против" и 67 уздржаних. Европски парламентарци су позвали БиХ да искористи процес разматрања пријаве за чланство у ЕУ и докаже да је функционална. Амандмани хрватских заступника о федерализацији изазвали су жестоке реакције, јер многи то виде као увертиру у стварање трећег ентитета.

Аутор резолуције Кристијан Дан Преда је објаснио да у резолуцији нема говора о федерализацији тј. стварању трећег ентитета, него да реферише, на рационалан правни и политички принцип, за уређивање подјеле власти унутар земље - федерализам.

Нагласио је да уставне промјене не могу и неће бити прављене из Брисела или Стразбура. Преда је оцијенио да је 2016. била успјешна за БиХ.

"Остварен је значајан напредак и надамо се да ће Комисија ускоро саопштити да је БиХ добила статус кандидата. Треба охрабрити власти у БиХ да остану на путу спровођења реформи договорених 2015. године, како би БиХ постала "ефикасна, свеобухватна, демократска земља заснована на владавини закона", стоји у Резолуцији Дана Преде.

Изражено је жаљење због непровођења великог броја одлука Уставног суда - попут оне о измјенама изборног закона и статута Града Мостара, а посебно је наглашена важност недавне одлуке Уставног суда о начелу конститутивности и равноправности трију конститутивних народа да изаберу своје законите политичке представнике на темељу оправдане и размјерне заступљености у Дому народа Парламента Федерације БиХ. Снажно су осудили и неприхватљиво насиље које се догодило током избора у Стоцу. Хрватска заступница Жељана Зовко је нагласила да је федерализам, а не унитаризам или сепаратизам једини пут за БиХ који доноси мир и сигурност.

Док Хрвати траже иста права које имају и бошњаци у Федерацији, Бакир Изатбеговић отворено лобира у ЕУ парламенту. Уочи пленарне сједнице одржао је низ састанака са европским парламентарцима и Кристијаном Дан Предом, којима је како, стоји у саопштењу Предсједништва БиХ, указао на манипулације и инстументализацију принципа федерализма иза којег стоји покушај стварања етнички базираних федералних јединица.

Ипак, принцип једнакости за који се срчано или декларативно залажу у ЕУ парламенту - поново је оборен. Европски извршилац за БиХ, након што је угостио Изетбеговића, поручује да не планира да се састане са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, али да ЕУ има успостављен систем санкција намијењен особама које представљају пријетњу провођењу Дејтонског споразума.

Међутим има и оних који су Предин извјештај назвали наивним, нагласивши да се не бави кључним проблемима у БиХ - радикалним изламизмом чији развој подржава бошњачки ентитет. Мишљење француског парламентарца Едуарда Феранда је да умјесто што Европа затвара очи пред овим огромним проблемом, треба да подржи Српску да заштити свој идентитет.

"Господине Преда, ваш извјештај је наиван и заправо је учествовање у убиству европске нације. Када је 1975. године Јосип Броз Тито први пут увео муслиманску мањину, то је изазвало прве проблеме. Наиме, никад таква мањина није постојала и у овом облику је призната као једна од народности. Чињеница јесте да тренутно постоје два ентитета на основу Дејтонског споразума. Срби су данас ти који су највише на удару. Они заправо само желе одбранити своју културу и политику, а данас хрватска и муслиманска компонента јесте та која жели ићи у смјеру приступања Европској унији како би остварила властите интересе и ни због чега другог. Мислим да је дошло вријеме да Република Српска у БиХ буде у позицији да брани свој идентитет и мислим да је у томе треба подржати - закључио је посланик ЕП Едуард Феранд.

Европа увјерава - нема стварања трећег ентитета у БиХ. Ипак, Парламент Федерације и СДА предложили су резолуцију у којој очекују да Представнички дом ФБиХ осуди иницијативе за федерализацију државе и ентитета чији су циљ, како кажу етнонационалне подјеле и јачање сепаратистичких тенденција.