latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:17 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Осам рута за брзу цесту Сарајево- Београд- коначна одлука након састанка с инвеститорима (ВИДЕО)

Министарства саобраћаја БиХ и Републике Српске и предузећа ентитетских аутопутева предложили су осам потенцијалних рута којима би могла пролазити брза цеста Сарајево-Београд.
Трнинић - Јуско - Фото: klix.ba
Трнинић - ЈускоФото: klix.ba

Траса брзе цесте Београд - Сарајево није позната ни након данашњег састанка министара саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића и комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуска. Одлука ће бити донесена тек након састанка ресорних министара БиХ и Републике Србије са представницима Владе Турске, која је изразила спремност да инвестирају у овај пројекат.

Понуђено је пет, шест или чак осам различитих траса. Збуњени су и министри Трнинић и Јуско. Још се не зна ни колико је турски инвеститор спреман да улаже. Једну од дилема отклонио је министар Трнинић. Брза цеста од Бијељине ка Сарајеву и даље ка Требињу јесте дио стратешких докумената и планова Српске, али ријеч је, каже, о сасвим другом пројекту.

Трнинић и Јуско сагласили су се да је најближа веза са Ужицем и коридором 11 преко Вишеграда и граничног прелаза Вардиште.

"Најближа је свакако 'рута три', а то је веза између Сарајева и Вардишта и даље кроз Србију, веза од Вардишта са коридором 11 и 10 /кроз Србију/. О неким другим детаљима још је рано да говоримо", нагласио је  министар Трнинић.

Код Ужица траса би се спојила са коридором 11, а за одлуку да ли након граничног прелаза Вардиште и Вишеграда брзу цесту градити постојећим путем преко Рогатице, Романије, па Пала до Сарајева, или пак трасом ускотрачне пруге преко Месића, долином ријеке Праче пресудан је новац. Која је варијанта исплативија, још се не зна.

"Усагласили смо се да је пројект стратешки битан и за БиХ и Србију, направили смо низ корака које требамо урадити. Морамо знати колико новца ће бити уложено, ниједан од приједлога није фаворизован и морамо водити рачуна који је план Србије па да се конектујемо на ту руту. Најкасније за мјесец дана ћемо имати састанак с инвеститором да знамо шта нуди, а одмах на другом састанку ћемо дефинисати руту и све оно што ће бити фокус интересовања", рекао је Јуско.

Прижељкује се скори састанак са турским инвеститором, па се и о вриједности цјелокупног пројекта још само спекулише. Претпоставка је, каже Јуско, да 30 милиона евра кошта израда пројектне документације, те да је за изградњу брзе цесте потребно 800 милиона евра.