latinica  ћирилица
15/02/2017 |  12:41 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Александар Матерић добитник награде "Славко Јунгић Јесеј"

Александар Матерић из Челинца, студент Филолошког факултета у Бањалуци, овогодишњи је добитник књижевне награде "Славко Јунгић Јесеј", коју књижевним ствараоцима млађим од 30 година додјељују СПКД "Просвјета" из Челинца и Винарија "Јунгић".
Челинац - Матерић - књижевна награда "Славко Јунгић Јесеј" -
Челинац - Матерић - књижевна награда "Славко Јунгић Јесеј"

Опус Материћевих пјесама награђен је у конкуренцији 18 литерарних радова, речено је Просвјети из Челинца.

Жири, који су чинили професори српског језика и књижевности Загорка Тривић, Јелена Иванковић и Момчило Спасојевић, предложио је да се откупе пјесме Радована Синђелића из Богатића у Србији, те Бојане Остојић и Јелене Кичић из Челинца.

У конкуренцији пјесама о вину и виноградарству, у којој године старости кандидата нису ограничене, најбоље оцијењене пјесме су Мирка Вуковића, Миладина Берића, Живка Вујића, Љубице Топић Перкман, Војислава Аћимовића, Николе Поповића и Ратка Поповића.

Награде су уручене синоћ на књижевној вечери у Марковцу код Челинца.

Просвјета Челинац и Винарија "Јунгић" утемељили су ову књижевну награду 2012. године са намјером да се чува успомена на дјело челиначког пјесника, професора и боема Славка Јунгића Јесеја и афирмишу млади књижевни ствараоци.

Награду су раније добили Никола Зеленковић из Бањалуке, Радован Синђелић из Богатића код Шапца, Бојана Остојић и Александар Иванић из Челинца.

Извор: СРНА