latinica  ћирилица
15/02/2017 |  11:49 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Захтјев за постављање спомен-плоче на згради суда у Сребреници

Представници Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске предали су данас захтјев за добијање сагласности за постављање спомен-плоче настрадалим Србима из Сребренице на зид зграде Основног суда у тој општини, у којој су заробљени Срби мучени и убијани.
Војин Павловић - Источна алтернатива -
Војин Павловић - Источна алтернатива

Идентичан захтјев предали су и на протокол сребреничке општине, а упућен је на разматрање и изјашњавање предсједнику Скупштине општине Хамдији Фејзићу и општинском Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове надлежном за издавање рјешења за постављање спомен-обиљежја.

Предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић рекао је Срни да траже одобрење, у складу са Законом о обиљежавању стратишта у БиХ, за постављање спомен-плоче на зид са улазне стране у зграду Основног суда или у судском холу.

"На плочи ће бити примјерен текст који ће подсјећати на страдање Срба у овом објекту од припадника бивше, такозване Армије БиХ. Планирамо да плочу поставимо на годишњицу обиљежавања страдања српског народа у сребреничким логорима 13. јула ове године", појаснио је Павловић.

Он каже да испред судске зграде већ неколико година полажу цвијеће и прислужују свијеће за покој душа убијених Срба и траже да поставе спомен-плочу.

"Тиме породице убијених недужних Срба и ово удружење желе да трајно обиљеже ово стратиште, односно зграду суда као мјеста њиховог страдања, и да то буде опомена да се слични злочини више никада не би поновљали", истиче Павловић.

Он каже да је ово трећи пут да подносе захтјев за сагласност за постављање спомен-плоче, што је ранија бошњачка власт опструисала, али да неће одустати од те намјере и да очекују да ће нова општинска власт поступити у складу са законом и одобрити постављање овог обиљежја.

Павловић је додао да су на протокол општине Братунац данас поднијели захтјев за одобрење за постављање спомен-бисте мајору Југословенске војске у отаџбини и књижевнику Јездимиру Дангићу из тог мјеста, једном од вођа устанка против фашистичког окупатора и борбе за спасавање српског народа од усташког покоља у Подрињу, Бирчу и дијелу средње Босне.

Павловић наводи да су се одлучили да симболично ове захтјеве поднесу данас, на Сретење, Дан државности Србије.

Извор: СРНА