latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:55 | Аутор: РТРС

Настава за дјецу на дуготрајном лијечењу

Законом о основном образовању и васпитању Републике Српске предвиђено је да школа организује васпитно-образовни рад за ученике на дужем кућном или болничком лијечењу, односно њихову припрему за полагање разредног испита.
Родитељска кућа - Фото: РТРС
Родитељска кућаФото: РТРС

По ступању на снагу новог закона који је усвојен на посљедњој сједници НСРС, приступиће се и изради свих пратећих подзаконских аката, речено је у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

"Питање начина организовања и реализовања васпитно-образовног рада, односно припреме за полагање разредног испита за ученике који су на дужем лијечењу биће детаљније дефинисано правилником о оцјењивању ученика, чију реализацију није реално очекивати прије почетка наредне школске године, због комплексности организовања оваквог вида васпитно-образовног рада", истакли су у Министарству.

Иницијатор идеје да се осјетљивим категоријама ученика, као што случај са онима који су због природе болести на дужем лијечењу, обезбиједе бољи услови за школовање су представници Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука, са којима су представници Министартва разговарали о могућностима организовања васпитно-образовног рада са дјецом школског узраста која користе услуге Родитељске куће.

"Заједнички циљ нам је да постигнемо да овим ученицима васпитно-образовни рад буде подршка у процесу њиховог лијечења, да не губе превише у континуитету рада те да не морају надокнађивати пропуштено приликом повратка у школске клупе", навели су у ресорном министарству.

Након што буду добијени комплетни подаци о броју дјеце која бораве на дужем кућном или болничком лијечењу, Министарство ће приступити даљим активностима које подразумијевају усклађивања законских прописа са могућностима школа и компетенцијама наставног особља за рад са овим ученицима.

"Настојаћемо да у васпитно-образовном раду за вријеме њиховог лијечења постигнемо максимално прилагођавање сваком од њих, индивидуланим образовним програмима и организацијом полагања разредног испита у складу са њиховом осјетљивошћу", истакли су у Министарству.

Члан "Искре" Вита Малешевић рекла је раније да је од изузетног значаја образовање прилагодити потребама ове дјеце, те им обезбиједити учитеље и наставнике у Родитељској кући који би им помогли да не пропусте градиво које ће морати касније да надокнаде.

"До сада је закон предвиђао да су дјеца која због болести изостану једну трећину наставе, дужна да полажу завршни испит пред комисијом. Ти испити су и за здраву дјецу стресни, а нарочито за ове малишане", рекла је Малешевићева.

Она је истакла да је њено искуство било слично, јер је њен малишан завршио у болници због великог стреса и страха како ће положити 15 предмета, те да је због тога покренула иницијативу за унапређење васпитно-образовног процеса за дјецу на лијечењу.

"Надам се да ће наши малишани ускоро добити услове да у Родитељској кући добију учитеље са којима ће учити колико могу, те да ће, када се врате у школу, уз помоћ педагога, психолога и наставника, доћи до степена образовања до којег су стигли остали ученици", рекла је Малешевићева.

Извор. СРНА