latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:45 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Парламент сутра о оставкама правобранилаца

Радован Вуковић, предсједник Комисије за избор и именовања Народне скупштине РС, је рекао да ће скупштина сутра расправљати о разрјешењу дужности правобраниоца РС Данијеле Новаковић и Мирка Стојчиновића, њеног замјеника у Бањалуци.
Данијела Новаковић и Мирко Стојчиновић - Фото: nezavisne novine
Данијела Новаковић и Мирко СтојчиновићФото: nezavisne novine

Додао је да још нема приједлога ко би их могао замијенити, те прецизирао да одмах након усвајања оставке њима престаје мандат.

Нагласио је да су представници ПДП-а и СДС-а у комисији гласали против усвајања оставке Новаковићеве, док су једногласно усвојили оставку Стојчиновића.

Комисија за избор и именовање прихватила је оставке главног правобраниоца Српске Данијеле Новаковић и замјеника правобраниоца у Бањалуци Мирка Стојчиновића.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је Срни да су Новаковићева и Стојчиновић, посредством Министарства правде Српске, упутили захтјев Народној скупштни за разрјешење са функција.

"Народна скупштина бира и разрјешава правобраниоца и његове замјенике. Неопходне су кадровске промјене и доношење новог закона о Правобранилаштву, јер Скупштина није усвојила извјештај о раду ове институције за 2015. годину", каже Касиповић и оцјењује да је очигледно да постоје одређена мимоилажења Новаковићеве и Стојчиновића.

Извор: Независне/ СРНА