latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:31 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

САД неће инсистирати на рјешењу израелско-палестинског односа?

САД више неће настојати да "диктирају" услове за евентуално постизање мировног рјешења у сукобу између Израела и Палестине, али ће подржати оно што двије стране заједно договоре, изјавио је у уторак високи званичник Бијеле куће, који није желио да буде именован.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

АФП оцјењује да је Бијела кућа тиме наговијестила "оштар заокрет" у политици подршке дводржавном рјешењу израелско-палестинског сукоба, уочи  састанка Трампа са израелским премијером Бењамином Нетанјахуом.

"Дводржавно рјешење које не доводи до мира није циљ који ико жели да постигне. Мир је циљ, било да он долази у облику дводржавног рјешења, уколико је то оно што странке желе, или нечег другог, уколико пак то желе", рекао је анонимни званичник. 

Став САД је деценијама било да Израелци и Палестинци морају да сарађују путем директних преговора како би успоставили двије сусједне земље, тако да Палестинци на крају оснују сопствену независну државу, подсјећа АП. 

Сви озбиљни мировни преговори водили су се у то вријеме на претпоставци да је дводржавно рјешење основа за будући мир. 

Нетанјаху је у Вашингтон стигао у понедјељак, а током своје посјете вечерао је синоћ са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

Након разговора са Трампом, предвиђен је састанак премијера Израела са америчким посланицима.

Извор: Танјуг