latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:25 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Ренати Улмански награда "Јоаким Вујић"

Чувена глумица Рената Улмански лауреат је престижне награде Статуета Јоаким Вујић за 2017. годину коју крагујевачки Књажевско-српски театар дод.елујује за животно д.ело, на свој дан - Сретење.
Рената Улмански - Фото: blic.rs
Рената УлманскиФото: blic.rs

У образложењу жирија се истиче: "Рената Улмански је омиљена глумица свих генерација са вишедеценијском успјешном каријером филмске, телевизијске и позоришне глумице. Позоришне сцене на којима је играла оплеменила је својом умјетничком јединственошћу бојећи драмске ликове особеним шармом и топлином. Својим дугогодишњим посвећеним глумачким ангажманом и постигнутим умјетничким резултатима, Рената је дала изузетан допринос развоју позоришне умјетности у Србији".

Бројне су њене маестралне роле; једна од првих, када је о малим и великим екранима ријеч, била је у "Песми са Кумбаре" (1955), "Плава Јеврејка" (1969), "Салаш у малом риту" (1975), "Вага за тачно мерење" (1975-77), "Сиви дом" (1986)...И да не набрајамо, има их око 90.

На позоришној сцени одиграла је бројне улоге, досегла велике умјетничке домете и оставила снажан траг.

Рената Улмански (Загреб, 29. новембар 1929.) у првој генерацији послије Другог свјетског рата завршила је Драмски студио при Народном позоришту у Београду, у којем је 1947. и почела глумачку каријеру. Године 1961. постала је чланица Српског народног позоришта у Новом Саду, 1967. Београдског драмског позоришта, а затим и Атељеа 212. Током више од три деценије остварила је низ уперчатљивих ликова оплемењених њеним особеним, дискретним, а снажним шармом. За улогу Меланије у позоришној комедији "На лудом белом камену", Борислава Пекића, добила је Стеријину награду. На филму велики успјех постиже улогом Јуле у "Поп Ћири и поп Спири" 1957. Соје Јовановић.

Дан Књажевско српског позоришта је 15. фебруар, те ће данас бити свечано уручена значајне награде.

Прстен са ликом Јоакима Вујића, додјељује за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству, а та је награда овога пута припала глумици Марини Стојановић. Годишња награда припада Миодрагу Пејковићу, за улогу Кир Јање, јер овај глумац крагујевачког театра "доказао своју глумачку зрелост, као и отвореност за модерно читање и инсценацију једног од најзначајнијих Стеријиних дјела".

Годишња награда је припала Ани Тодоровић, за улогу Хермије у представи "Сан љетње ноћи" Вилијама Шекспира у режији Пјер Валтер Полица, а и инспицијенту Ради Јовановић.

Ово позориште своју годишњицу обиљежиће и премијером представе "Ујка Вања" А.П.Чехова у режији Јована Грујића.

Извор: Агенције