latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:21 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Митић: Бањалуку и Београд би да држе на кољенима

Предсједник београдског Центра за стратешке алтернативе Александар Митић упозорио је да се посљедњих неколико мјесеци у западним медијима смишљено поново потенцира "балканско буре барута", да би се створио утисак да Русија и Србија дестабилизују Балкан.
Александар Митић (фото: http://www.mc.rs) -
Александар Митић (фото: http://www.mc.rs)

"Реч је о смишљеној, пропагандној комуникацији која је усмерена на стварање утиска да Русија и Србија користе слабљење ЕУ и победу Доналда Трампа на америчким изборима да би дестабилизовали Балкан и извршили ревизију односа снага", рекао је Митић за "Спутњик".

Он сматра да је јасно да баланс снага који долази због јачања Србије кроз подршку Русије и Кине смета онима који су навикли да Београд и Бањалуку држе на кољенима и да преко леђа Срба остварују своје максималистичке циљеве.

"Та ера је готова и баланс снага који се све више кристалише и који није постојао почетком деведесетих помоћи ће да се одржи стабилност региона", рекао је Митић.

Он оцјењује да је ријеч о смишљеној замјени теза, јер се зна ко подиже споменике усташама у Хрватској и тако ревидира историју, да Сарајево жели потпуну ревизију Дејтонског мировног споразума, а да Приштина, која је добила све што је жељела у бриселским преговорима, "прави фарсу око формирања заједнице српских општина".

"Наравно, Запад у потпуности одржава и потпаљује своје `протекторате`, тако да се усташтво толерише, централизација БиХ охрабрује, независно Косово куражи тако да се покидају све везе са Београдом. И све то ништа није ново. Оно што је ново је нервоза због све слабијег утицаја ЕУ и САД на све снажније присуство Русије и Кине на Балкану", каже Митић.

Он наводи да све то доводи до нервозе како у Бриселу и у Вашингтону, тако и у Тирани, Сарајеву, Приштини и Подгорици, док утицај ЕУ драматично опада у мјери како се смањује њена привлачност и одгађа скоро у недоглед перспектива приступања за нове чланице.

"Са друге стране, уколико је неко желео да изазове рат, чини ми се да је пропустио прилику, јер не постоје ни капацитет ни апетит за сукоб на Балкану, осим оног реторичког који је био и који ће, нажалост, још дуго бити присутан", сматра Митић.

Када је ријеч о упозорењима европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана и аустријског шефа дипломатије Себастијана Курца да је на Балкану "кратак фитиљ", Митић сматра да су обојици потребни алибији за даље успоравање европских интеграција, што је директно повезано са интерним проблемима у ЕУ, а много мање са испуњавањем критеријума за чланство.

"ЕУ не може да испуни оно што је обећала, па размишљају овако: `Хајде да кривицу свалимо на `балканско буре барута`, нека прво они решавају своје проблеме, нека избегну неке будуће сукобе, па да касније, а то може бити много касније, размишљамо да их онда пустимо у наш клуб`", оцјењује Митић.

Према његовим ријечима, ЕУ је генерално неспособна да ријеши фундаменталне проблеме са којима се суочава у посљедњих неколико година, поготово данас.

"Они не знају шта ће се дешавати у марту кад почну преговори у вези са `Брегзитом` и кад се отвори питање царина, нити знају шта ће се догодити у мају ако у Француској победи Марин ле Пен, нити у јуну кад нагне нови талас миграната, нити знају шта ће са Трампом, са сукобом у Украјини, нити колико ће трајати еврозона", каже Митић.

Митић не вјерује да ће бити потпуно прекинута комуникација и преговори међу бившим југословенским републикама, нити до озбиљнијег сукоба, а камоли рата.

"Очигледно је да је формат ЕУ, као покровитеља балканског дијалога у последњих петнаестак година, пропао. Потребни су нови импулси и актери који могу да помогну дијалог. Мислим свакако на Москву, у мањој мери на Пекинг, а можда дође и до неке нове и рационалније политике Вашингтона и Анкаре, који су и до сада имали одређеног утицаја, али су имали погрешну политику према региону", каже Митић.

Извор: Срна