latinica  ћирилица
15/02/2017 |  09:21 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Обамине присталице водиле тајну кампању против Флина

Чланови администрација бившег америчког предсједника Барака Обаме неколико мјесеци су водили тајну кампању за дискредитовање Мајкла Флина, бившег савјетника за националну безбједност Доналда Трампа.

Лист Вашингтон фри бикон наводи, да су запослени у Обаминој администрацији тако хтјели да ометају систем националне безбједности новог америчког предјседника и спасу нуклеарни споразум са Ираном, ком се противио Флин. Кампања је почела неколико мјесеци прије Трампове инаугурације.

Извори наводе да су Обамине присталице, укључујући замјеника помоћника за националну безбједност бившег предсједника, Бена Родса, дале медијима материјал чија је сврха била нарушавање повјерења у Флина. Учесници операције борили су се да Трампова администрација не открије тајне податке о иранском нуклеарном аранжману који је дуго скривала администрација бившег предсједника.

- Неспорно је да је кампања за дискредитовање Флина била у пуном замаху прије инаугурације, током које су узнемирујућа и исполитизована цурења у медијима била усмјерена на нарушавање његовог угледа. Ово ме подсјећа на припреме за договор са Ираном и, вјероватно укључује исте ликове - рекао је неименовани бивши савјетник за националну безбједност који има блиске контакте са Бијелом кућом.

- Они су знали да је најважнији циљ Иран. И сви су знали да њихов мали свети споразум са Ираном заобилази правила. Зато су се Флина отарасили прије него што икакви (тајни) споразуми избију на површину - додао је неименовани извор близак Флину.

Извори листа додају да се Флин припремао да објави више детаља о нуклеарном договору које је намјерно скривала Обамина администрација да би добила подршку за закључивање споразума. Флин је нестао "прије него што је ико могао да види шта се десило" са тим тајним споразумима, додао је извор.

Лист истиче да би кампања против Флина могла да се тиче и других важних личности у Трамповој администрацији.

У понедјељак је Флин напустио положај и признао да је дао Бијелој кући непотпуне информације о контактима са руским амбасадором у Вашингтону Сергејем Кисљаком. Раније су медији пренијели да је Флин у децембру 2016. разговарао са Кисљаком о санкцијама Русији и то представили као нешто веома сумњиво.

Извор: Спутњик