latinica  ћирилица
15/02/2017 |  08:16 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Апелација Комисије за референдум о праву на Централни бирачки списак

Уставни суд БиХ разматраће данас апелацију Републичке комисије за спровођење референдума у Републици Српској против одлуке Суда БиХ и Централне изборне комисије БиХ којом је оспорено право на Централни бирачки списак.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је Срни да је прво ЦИК БиХ донио одлуку да је захтјев Комисије неоснован, а касније је ту одлуку потврдио и Суд БиХ.

Републичка комисија за спровођење референдума одлучила је да упути апелацију Уставном суду БиХ на одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ и ЦИК-а БиХ, којом је Српској оспорено право на Централни бирачки списак.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбацило је као недопуштену жалбу Републичке комисије за спровођење референдума Републике Српске на одлуку ЦИК-а БиХ, којом је одлучено да се одбије захтев за уступање Централног бирачког списка.

Члан ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је раније да је Суд БиХ, одлучујући о овом питању, нашао да не постоје процесно-правни услови за мериторно рјешавање жалбе, јер подносилац жалбе, Републичка комисија за спровођење референдума није овлаштен за подношење жалбе у конкретном случају.

Предсједник Републичке комисије Синиша Каран раније је изјавио да је повријеђено право Комисије на правни лијек и директно прекршена Европска конвенција о заштити људских права.

Апелацијом се Уставном суду БиХ покушавају објаснити нелогичности Суда БиХ и ЦИК-а БиХ.

"Оно што је парадокс и због чега идемо са апелацијом - Суд БиХ и ЦИК сматрају да нисмо дио изборног законодавства. Наш закон о референдуму и грађанској иницијативи прихвата све принципе изборног законодавства", појаснио је тада Каран.

Република Српска је, након што јој ЦИК БиХ није уступио Централни бирачки списак, уз помоћ МУП-а Републике Српске и осталих ентитетских институција, направила властити бирачки списак.

Мијан је изјавио да ће Уставни суд БиХ на сједници Великог вијећа разматрати и апелацију Мевлудина Јашаревића против пресуде Суда БиХ, којом му је изречена затворска казна за кривично дјело тероризма.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ изрекло је 2013. године Јашаревићу другостепену, пресуду којом је проглашен кривим за тероризам у вези са нападом на Амбасаду САД у БиХ 28. октобра 2011. године и осуђен на затворску казну од 15 година.

Извор: Срна