latinica  ћирилица
15/02/2017 |  07:45 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Феранд: Српску подржати у одбрани идентитета (ВИДЕО)

Дошло је вријеме да Република Српска у БиХ буде у позицији да брани свој идентитет и у томе је треба подржати, рекао је француски парламентарц Едуард Феранд из Клуба заступника Европе нација и слобода, који је реаговао на извјештај Кристијана Дана Преде.
Едуард Феранд - Фото: Screenshot/YouTube
Едуард ФерандФото: Screenshot/YouTube

Посланици Европског парламента разматрали су резолуцију о БиХ, а данас ће о овој резолуцији гласати.

Феранд је извјештај Дана Преде назвао "наивним", оптуживши Бошњаке као главни проблем за Европску унију. Овај француски парламентарац такође је поручио да у БиХ постоји проблем радикалног исламизма и, како каже, "бошњачки ентитет" је тај који је дјеловао у смјеру развоја тог радикалног исламизма. Додао је да је то права опасност за Европску унију.

- Господине Преда, ваш извјештај је наиван и заправо је учествовање у убиству европске нације. Када је 1975. године Јосип Броз Тито први пут увео муслиманску мањину, то је изазвало прве проблеме. Наиме, никад таква мањина није постојала и у овом облику је призната као једна од народности. Чињеница јесте да тренутно постоје два ентитета на основу Дејтонског споразума. Срби су данас ти који су највише на удару. Они заправо само желе одбранити своју културу и политику, а данас хрватска и муслиманска компонента јесте та која жели ићи у смјеру приступања Европској унији како би остварила властите интересе и ни због чега другог - рекао је Феранд.

- Мислим да је дошло вријеме да Република Српска у БиХ буде у позицији да брани свој идентитет и мислим да је у томе треба подржати - закључио је посланик ЕП Едуард Феранд.