latinica  ћирилица
14/02/2017 |  21:49 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Курц: ЕУ без унутрашњих граница, само уз контролу спољних

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је да ЕУ може постојати без унутрашњих граница само ако контролише своје спољне границе.

Осим тога, Курц је изразио задовољство успјешним затварањем балканске руте.

Он је, послије састанка са шефом хрватске дипломатије Давором Штиром у Бечу, негирао да је подржао подизање зида у САД, како су пренијели неки медији и објаснио да све државе треба да штите своје границе.

- То не важи само за Македонију, ЕУ, већ и САД. Начин на који се то ради такође је важан. Најбољи начин контроле граница је имати безбједне и паметне међе, а то подразумијева полицијску и војну контролу уз софистицирану опрему - објаснио је Курц додајући да је то урађено у Македонији.

- Имаћемо ЕУ без унутрашњих граница само ако контролишемо спољне међе - нагласио је он.

Курц је рекао да ЕУ може бити срећна што је успјешно затворена балканска рута, јер је током 2015. и почетком 2016.у западну Европу, преко те руте, долазило дневно по 16.000 људи, а послије затварања тај број је смањен на мање од 1.000.

Према његовим ријечима, смањење тог великог таласа је огроман успјех, али борба против кријумчара и трговаца људи на тој рути још предстоји.

Истовремено поручује да је тренутно главни проблем на Медитерану, на италијанској рути, гдје се биљежи раст од 20 одсто броја миграната у односу на раније.

Тај број, како указује, стално расте, и неопходно је тамо промијенити политику.

Курц истиче да ако неко илегално долази у Европу он мора бити заустављен на граници, а не само пропуштан.

Његов хрватски колега рекао је успостављен механизам сарадње који сви желе да задрже и унаприједе дуж балканске руте.

Према његовим ријечима, веома је битно да балканска рута остане затворена.

Када је ријеч о билатералним односима, Курц је оцијенио да је сарадња одлична на свим нивоима.

- Имамо снажну економску сарадњу . Аустрија је други инвеститор у Хрватској. Имамо и културну сарадњу, а доказ томе је да ове године обиљежавамо заједничку годину културе. Повезани смо и људима, јер у Аустрији живи око 70.000 Хрвата који дају важан допринос аустријском друштву - објаснио је он.

Штир је додао да ове године Аустрија и Хрватска обиљежавају 25 година од успостављања дипломатских односа, да су економски односи развијени, а да се стално повећава и број туриста из Аустрије.

Извор: Танјуг