latinica  ћирилица
14/02/2017 |  20:31 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Документарац о Јозефу Бојсу на Берлинском филмском фестивалу

Документарни филм о Јозефу Бојсу који приказује претходно необјављен аудио и видео материјал о овом њемачком умjетнику, премијерно је приказан данас на Међународном филмском фестивалу у Берлину.
Јозеф Бојс (Фото: sueddeutsche.de) -
Јозеф Бојс (Фото: sueddeutsche.de)

Филм "Бојс" режисера Андреса Фајела, једно од 18 остварења која се боре за Златног медвједа, портрет је провокативног умјетника, једног од најзначајнијих и најутицајнијих свјетских стваралаца 20. вијека.

Чувен по шеширима и фамозним изјавама, попут оне "свако је умјетник", Бојс је био перформер, активиста, скулптор, цртач, теоретичар умјетности и професор на Академији умјетности у Диселдорфу.

Андрес Фајел профилисао се као аутор политички и друштвено ангажованих документарних филмова, а у овом филму приказује Бојса као "хероја моје младости", кроз серију снимака умјетника на радном мјесту професора, као социјалног активисту и члана странке Зелених, на представама и у другим ситуацијама у којима говори о својој филозофији и искуствима.

Бојс се у свом умјетничком опусу бавио питањима хуманизма, антропозофије и социологије, а крајем седамдесетих се интензивно залагао за креативно ангажовање умјетника у друштву и политици, често учествујући у јавним дебатама на разне теме, укључујући и политичке, друштвене, као и оне везане за заштиту животне средине.

Извор: БЕТА