latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:48 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Јутарњи лист: Русија забранила увоз хране из Хрватске

Русија је забранила увоз хране из Хрватске, а од хрватских предузећа из прехрамбеног сектора сада само двије фирме имају пролаз на то тржиште, пише данас загребачки "Јутарњи лист".
"Перутнина Птуј - Пипо" (Фото: regionalgoriska.si) -
"Перутнина Птуј - Пипо" (Фото: regionalgoriska.si)

Почетком године руске власти су ускратиле извозне дозволе за добар дио хрватских прехрамбених компанија, због чега приступ огромном руском тржишту, са готово 145 милиона потенцијалних потрошача, сада имају само копривничка "Подравка" и "Сардина" из Постира на Брачу, наводи се у тексту.

Информацију је, како пише Јутарњи, објавио дио хрватских медија, а потврђена је у Хрватској господарској комори (ХГК), која као разлог неактивности хрватских компанија на руском тржишту наводи санкције које је ЕУ, чији је дио и Хрватска, увела Русији.

У хрватском Министарству спољних послова, у руској амбасади у Загребу и у хрватским компанијама којима је ускраћена могућност извоза у Русију, нису жељели да коментаришу ове информације.

Према подацима до којих је дошао Јутарњи лист, међу оштећенима су компаније "Виндија" и "Кока", затим "Перутнина Птуј - Пипо", као и "Беље" и ПИК "Врбовец", који су у саставу "Агрокора".

"Због санкција ЕУ према Русији није било могуће извозити производе животињског порекла у Русију, па многе наше компаније нису ни биле у могућности да извозе на то тржиште", незванично је речено Јутарњем листу у једној од компанија које су остале без "извозног пасоша" за руског тржиште.

Извор: РТС/Танјуг