latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:38 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Директор ИДДЕЕА БиХ поднио оставку

Директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ Едим Несими поднио је оставку због здравствених разлога.
Едим  Несими, директор ИДДЕЕА - Фото: РТРС
Едим Несими, директор ИДДЕЕАФото: РТРС

Несими је за БХТ1 рекао је једини разлог његове оставке здравствене природе.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић објаснио је да је у оставци Несими навео да је подноси због здравствених разлога изазваних стресом.

"Знам да је Несими већ неко вријеме на боловању због проблема са срцем, те да иде на медицинске претраге", рекао је Османовић федералним медијима.

Према наводима медија, појавиле су се спекулације да је стварни разлог за Несимијеву оставку проблем са пасошимам, јер уговор о испоруци пасошких књижица са компанијом "Милбауер" истиче 21. марта, а нови испоручилац није изабран.

Османовић тврди да процес издавања пасоша не би требало да буде угрожен, те да, према Закону о ИДДЕЕА-и, у случају да је директор спријечен да обавља свој посао његове дужности преузима замјеник директора.

"То је у овом тренутку Радивоје Трбић. Друга могућност је да Савјет министара БиХ именује вршиоца дужности директора до избора новог", додао је Османовић.

Канцеларија за разматрање жалби прошле године поништила је два тендера за избор новог испоручиоца које је расписала ИДДЕЕА.

С обзиром на то да процедура избора не би могла бити окончана до истека постојећег уговора, као једино рјешење намеће се његово могуће продужење, али преговори са "Милбауером" још нису почели.

Несими је именован на дужност директора ИДДЕЕА-е 27. октобра 2015. године.

Функцију је преузео од Синише Мацана, против којег је покренута истрага Тужилаштва БиХ због склапања штетног уговора са "Милбауером" о испоруци личних карата и возачких дозвола.

Извор: СРНА